ČUVANJE NAMIRNICA U FRIŽIDERU I VAN NJEGA: Zašto luk ide na gornju, a paradajz na donju policu
Foto: Ilustarcija

KAKO DA NAMIRNICE DUŽE TRAJU

ČUVANJE NAMIRNICA U FRIŽIDERU I VAN NJEGA: Zašto luk ide na gornju, a paradajz na donju policu

Žena -

Sveže voće i povrće verovatno odmah stavljate u frižider po povratku s pijace, međutim, neko povrće i voće brže propada u hladnim uslovima frižidera, objašnjavaju stručnjaci i dodaju da neke od tih namirnica čak stvaraju opasna jedinjenja koji mogu ozbiljno uticati na ljudsko zdravlje.

Ako nemate podrum ili neku hladniju prostoriju gde biste mogli da držite hranu, stručnjaci savetuju da kupite ormarić koji ćete držati van kuhinje. Ormarić će zaštititi povrće od izvora svetlosti, a ako je postavljen blizu ulaznih vrata u stan, vazduh će redovno strujati što će smanjiti propadanje namirnica.

Neke vrste voća i povrća treba se skladištiti odvojeno, bez obzira na to gde se nalaze. Prirodni gas etilen koji neki plodovi emituju, može ubrzati proces sazrevanja drugog voća i povrća.

Jabuke i kruške na donjim policama

frižider, namirnice, kuhinja, hrana
foto: Profimedia

Jabuke, kajsije, grožđe, nektarine, šljive, paradajz i kruške ispuštaju puno etilena pa se preporučuje da ih držite dalje do kupina, kupusa, šargarepe, karfiola, kelja i ostalog lisnatog povrća, jagoda, krastavaca i lubenica. Zato, jabuke i kruške treba držati na donjim policama frižidera jer je etilen teži od vazduha i zadržaće se dole.

Zeleno lisnato povrće koje od tog gasa brže propada drži se na gornjim policama frižidera. Isto važi i za mladi luk. On ne ispušta etilen i sadrži mnogo više vlage nego zreli luk pa se drži u frižederu na gornjim policama.

Dalje od frižidera

banane
foto: Profimedia

Najbolje mesto za čuvanje voća i povrća je hladno i suvo mesto. Tako bi van frižidera trebalo da se čuva paradajz, koji na izrazito hladnom mestu ne može da sazri, a zreli će izgubiti aromu, kao i banane, krompir, luk, beli luk i limun... Lubenice gube aromu i crvenu boju ako se čuvaju duže od tri dana.

Glavice okrenute ka dole

Frižider
foto: Promo

Postoje pravila i za čuvanje lisnatog povrća, poput mladog kupusa i kelja, karfiola, blitve, raštike i svih vrsta zelenih salata. Najbolje je čuvati ih u frižideru ili hladnoj prostoriji, sa glavicama okrenutim ka dole. Poželjno je da se međusobno ne dodiruju kako biste sprečili stvaranje vlage. Temperaturu frižidera podesite na 3,5 - 4,5°C.

(Kurir.rs)

02:46

NA KLIK DO SVEŽEG VOĆA, POVRĆA I DRUGE ROBE: U Subotici osnovana prva onlajn pijaca u Srbiji! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track