ŽELITE DA ELIMINIŠETE NEDOSTATKE ILI UČVRSTITE ŠMINKU? Ovo su ubedljivo NAJGORE STVARI koje možete da uradite svom LICU
Foto: Shutterstock

sprečite posledice

ŽELITE DA ELIMINIŠETE NEDOSTATKE ILI UČVRSTITE ŠMINKU? Ovo su ubedljivo NAJGORE STVARI koje možete da uradite svom LICU

Žena -

Parola sve za lepotu i zdravu kožu ne važi uvek.

Ovo su najčešće greške koje žene prave, nemojte i vi - posledice zaista mogu da budu katastrofalne!

Online kupovina, Hangar, Springwell, lice, nega, koža, mitiseri, akne, maska, Dr Viton Noir
foto: Profimedia

Vodonik peroksid

Popularanim borcem protiv opekotina mnogi čiste lice kako bi eliminisali bakterije koje na njemu žive. Ali vodonik peroksid može da oštetiti ćelije kože, uključujući fibroblaste koji pomažu u stvaranju novog tkiva i zarastanju rana. Zato ga izbegavajte za čišćenje posekotina i ogrebotina na licu. Umesto toga koristite sapun i vodu.

Hidrokortizonska krema

Tvrdi se da je melem za crvenu i otečenu kožu, onu koja svrbi. Dakle, možda ćete biti u iskušenju da ga namažete ako imate rozaceu ili slična stanja. Ali ova vrsta steroidne kreme istanjuje kožu, pa je velika verovatnoća da će krvni sudovi na vašem licu popucati. Takođe, može da aktivira vaše lojne žlezde, što dovodi do stvaranja tzv. steroidnih akni. U redu je da nanesete malu količinu samo ako vas ujede neki insekt, pojavi se osip i koža vas svrbi dan ili dva.

farba za kosu
foto: pritnscreen/Youtube/Traditional Beauty Secrets/

Farba

Ako farbate kosu, možda ćete želeti da imate i obrve odgovarajuće boje. Ali to nikako ne sme da bude „uradi sam“ projekat! Ove boje imaju previše peroksida da biste ih bezbedno koristili u blizini obrva. Možete izgoreti okolnu kožu, povrediti oči. Umesto toga, potražite u drogerijama i apotekama tonirani gel za obrve, ili ih jednostavno premažite laganom maskarom ili senkom za oči.

Dezodorans

Žene često, kad im se kapljice znoja kotrljaju niz lice, prevlače antiperspirant preko obrva, obraza i po drugim ugroženim područjima. To im se čini kao pametno rešenje, ali nije. Dezodorans zatvara pore, izbijaju akne. Kako je koža na licu takođe osetljiva, moguće su i alergijske reakcije. Umesto toga, posetite dermatologa. Oni mogu da obuzdaju vaše znojne žlezde lekovima koje će prepisati na recept ili botoksom.

Lak za kosu
foto: Profimedia

Lak za kosu

Nikad nemojte da koristite sprej za kosu da biste osigurali šminku an licu! Sastojci zbog kojih vam se kosa lepi i koji održavaju frizuru isušuju vašu kožu ili izazvaju alergijsku reakciju. Sprej za postavljanje šminke je daleko bolji izbor.

Sok od limuna

Prepun je vitamina C, tvrdi se da može posvetli kožu i izgladi fine bore. Ali limunov sok je kiseo i može da iritira vaše lice. Takođe, možete završiti sa ružnim osipom od fitofotodermatitisa, kožne reakcije koja se događa kad izložite lice suncu ili drugom ultraljubičastom svetlu. Osip će proći sam od sebe, ali može da bude veoma neprijatan.

limun
foto: Shutterstock

Hamamelis (veštičin lešnik)

Ova biljka je uobičajen prirodni lek za lečenje akni, sužavanje pora i borbu protiv masnoće. Hamamelis deluje kao adstringent, vrsta hemikalije koja izaziva kontrakciju tkiva kože. Ali toneri koji sadrže hamamelis mogu da uklone sva prirodna ulja iz vaše kože. To dovodi do iritacije, suvoće i alergijskih reakcija.

Kokosovo ulje

Ako verujete u reklame, to je magični eliksir za lepu kožu. Istina je da je kokosovo ulje bogato laurinskom kiselinom, koja ima dokazanu moć u borbi protiv bubuljica. Ali to ulje je takođe ima oko 90 odsto zasićenih masti koje mogu da začepe pore. Koristite ga koliko god želite na svom telu jer istraživanja dokazuju da može da pomogne kod teške suvoće ili ekcema, ali ga držite dalje od svog lica.

Med, Nega, Lice
foto: Profimedia

Med

Koristi se za lečenje rana od davnina, a danas ga neki stavljaju na lice da bi uklonili akne. Med uništava bakterije i pomaže da se smanje upale, ali to ne čini u dovoljnoj meri. Istraživanje je pokazalo da nikako nije bolji izbor od antibakterijskog sapuna.

Losion za telo

Ako vam ponestane hidratantne kreme za lice, možda ćete biti u iskušenju da je zamenite losionom za telo. Nemojte! Većina losiona za telo je gušća, pa je veća verovatnoća da će vam začepiti pore. Takođe, mogu imati mirise ili druge sastojke koji izazivaju alergijsku reakciju na tanjoj, delikatniji koži lica. Ako mislite da nemate drugog izbora, proverite dobro etiketu, na njoj treba da piše da je bez mirisa i nekomedogen, što znači da ne izaziva blokadu pora.

lak za nokte
foto: Shutterstock

Lak za nokte

Jedino mesto kojem lak za nokte pripada su vaši nokti. Verovali ili ne, postoje i žene koje ga koriste da bi učvrstile šminku ili nacrtale neki ukras na licu. Većina lakova za nkte sadrži sastojke poput acetata i formaldehida koji iritiraju kožu. A da bi se posle očistio, potrebna su sredstva za uklanjanje laka (aceton) koja imaju još pogubnije hemikalije po lice.

Lepak

Izuzetno je opasno i ako se na lice stavi lepak. Ne povodite se za savetima na društvenim mrežama koji vas na to upućuju jer nećete rešiti problematična područja. Pretvaranje školskog lepka u masku za lice da bi iskorenili mitisere, a kojeg treba ostaviti da se dobro osuši i potom skine, neće očistiti vaše pore. Može samo da dobro iziritira i ošteti kožu, dovede do pucanja krvnih sudova. Ne pipajte ga, možete skinuti površinski sloj kože!

(Kurir.rs/WebMD/B.M.)

Bonus video:

04:49

Influenserka Bojana Mutić otkrila šta se krije iza blještavih profila i bloga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track