DOBRO ZA OBOJE: Kakvu korist OD DOJENJA zaista imaju i majka i beba? Evo šta je pokazalo istraživanje
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE

DOBRO ZA OBOJE: Kakvu korist OD DOJENJA zaista imaju i majka i beba? Evo šta je pokazalo istraživanje

Žena -

Snažnije kardiovaskularno zdravlje majki još je jedna zdravstvena korist dojenja. Prema novim saznanjima američkog kardiološkog tima, utvrđeno je da ako majka doji svoju bebu najmanje šest meseci, godinama posle imaće zdravstvene koristi i biće boljeg kardiovaskularnog zdravlja u poređenju sa ženama koje nisu dojile.

Međutim, to otkriće ipak dolazi s malom rezervom i odnosi se na majke koje su tokom trudnoće imale normalan nivo krvnog pritiska.

lekar, Krvni Pritisak
foto: Shutterstock

Žene koje su imale povišeni krvni pritisak tokom trudnoće nisu imale nikakve zdravstvene koristi od dojenja. Gotovo 700 trudnica bilo je uključeno u istraživanje koje je trajalo šest godina i podeljene su u tri grupe: one koje su dojile najmanje šest meseci, manje od šest meseci i one koje nisu dojile. Njihovo zdravstveno stanje provereno je nakon 11 godina - pratio se nivo holesterola i krvnog pritiska i debljina karotidnih arterija.

bebe, dojenje
foto: Shutterstock

Žene koje su najmanje šest meseci dojile i imale normalan nivo krvnog pritiska tokom trudnoće imale su deblje arterije i veći nivo HDL holesterola, često povezane s nižim rizikom od koronarne srčane bolesti, od ostalih grupa majki.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:02

JELENA NIKOLIĆ IZ UDRUŽENJA BEBAC: Dojenje je kao sportska aktivnost na Olimpijadi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track