DANILO BATA STOJKOVIĆ POSLEDNJU PREDSTAVU ODIGRAO BEZ PLUĆNOG KRILA: Legendarni glumac je pred smrt pričao samo o ove 2 stvari!
Foto: Printscreen

neponovljiva veličina

DANILO BATA STOJKOVIĆ POSLEDNJU PREDSTAVU ODIGRAO BEZ PLUĆNOG KRILA: Legendarni glumac je pred smrt pričao samo o ove 2 stvari!

Kultura -

Život je posvetio glumi. Voleo ju je i nije se odricao nje ni deset dana pred smrt.

Tog 16. marta 2002. godine nas je napustio jedan od najvećih glumaca sa ovih prostora. Bata Stojković je svojim radom i ulogama postao sinonim za glumca, a njegove uloge stoje u samom vrhu domaće kinematografije i pozorišta.

Danilo Bata Stojković
foto: Printscreen/Youtube

Povodom dvadeset godina od smrti ovog velikana Dušan Kovačević je rekao:

- Prošlo je dvadeset godina od odlaska Bate Stojkovića iz pozorišnog i filmskog sveta koji je bio njegov najvažniji deo života. Oprostili smo se sa velikim i dragim glumcem 16. marta 2002. godine. Sećanje na našeg prijatelja je skoro svakodnevno: gledamo ga u nezaboravnim filmskim ulogama koje su antologija jugoslovenskog i srpskog filma, ili kad ulazimo na Veliku scenu Zvezdara teatra koja nosi ime Danila Bata Stojkovića.

Danilo Bata Stojković
foto: Printscreen/Youtube

Na toj sceni Bata je odigrao više od hiljadu predstava. Pozorište je Bati bilo najlepša kuća i najvažnija vera. Brzo je prošlo dvadeset godina od rastanka sa gospodinom koji nam uvek izmami osmeh kad ga se setimo. Tako je bilo od kako nije sa nama i tako će biti za mnoga buduća vremena, jer su vredna umetnička dela najlepši i najdugovečniji trag našeg postojanja.

Za Danila Batu Stojkovića kažu da je počeo sa glumom u majčinom stomaku, a time se bavio i do samog kraja. Doslovno je iz bolnice dolazio na posao. Poslednjih dana ni o čemu nije želeo da razgovara osim o fudbalu i pozorištu.

Dušan Kovačević
foto: Dado Đilas

Kako je njegov kolega Milan Caci Mihajlović jednom rekao, na 300. izvođenje "Korešpodencije" Duško Kovačević i inspicijent su ga bukvalno doneli na predstavu. „Odigrao je u dahu, ali sa jednim plućnim krilom". Kasnije su Bata i Caci "proslavili" kraj predstave sa po čašicom viljamovke u tišini.

- Tako je i bilo, sećam se po fotografiji. Sedimo Bata i ja, on sa cigaretom i čašom ruci. To je bio naš rastanak - pričao je Caci.

Osam dana posle 300. “Korešpondencije”, 13. februara 2002. odigrao je svog poslednjeg “Profesionalca”. Slovenački studenti koji su se zatekli te zime u Beogradu su tražili da pogledaju legendarnu predstavu Profesionalac, u kojoj je Bata bio maestralan kao bivši DB-ovac Luka Laban, i agitovali na sve moguće načine. On je samo zbog njih teško bolestan izašao na scenu. Dva dana kasnije, 15. februara, opet je otišao u bolnicu. Preminuo je 16. marta.

Milan Caci Mihailović
foto: Sonja Spasić

Duško Kovačević mu je prorekao da će umreti na sceni, crnohumorno, u svom stilu.

“Mi se s time u stvari šalimo”, govorio je Bata. “Velika je počast umreti na sceni. To se desilo u dva-tri slučaja. Uvek kad neko dođe malo bolestan, mi mu kažemo: A, ne može, ti bi da umreš na sceni. To bi bila velika čast! I još da nam nabije kompleks. On da umre, a mi da se provučemo!

Danilo Bata Stojković
foto: Printskrin / You Tube

(Kurir.rs/A.M./Noizz)

Bonus video:

01:51

CENE SKUPLJE I DO 50%, ZA NAFTU PLAĆAJU 230 DINARA, DOK ISTA U RAŠKOJ KOŠTA 170!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track