MNOGI RODITELJI PRAVE OVU GREŠKU PRILIKOM DAVANJA LEKA BEBI! Uz ovaj koristan savet vaše DETE neće plakati, a popiće sve što treba
Foto: Shutterstock.

Samo strpljivo

MNOGI RODITELJI PRAVE OVU GREŠKU PRILIKOM DAVANJA LEKA BEBI! Uz ovaj koristan savet vaše DETE neće plakati, a popiće sve što treba

Žena -

Lekovi za malu decu prave se uglavnom u obliku sirupa ili praška koji se rastvara. Doziranje zavisi od bebine kilaže, a lekar će propisati koliko tačno treba dati leka u jednoj dozi, na koje vreme se on daje i koliko dugo se pije. Ovih uputstava treba se strogo pridržavati.

beba, lek
foto: Shutterstock.

Pre davanja terapije pripremite špric (bez igle) ili kašičicu. Bebu treba podići u polusedeći položaj i ušpricati joj lek u usta - sa strane, jer će tako najbolje da ga proguta. Ukoliko se desi da beba pljune ili povrati lek odmah nakon davanja, ili u periodu do desetak minuta, postupak treba ponoviti s celom količinom leka. Ako povrati nakon dvadesetak minuta, ne treba ponoviti davanje medikamenta. U slučaju da dete ima visoku temperaturu, prvo mu treba skinuti temperaturu, pa onda dati lek.

sirup
foto: Profmedia

Izbegavajte davanje leka na flašicu ili priborom kojim se beba hrani. Ako vrišti ili se otima, davanje odložite za kasnije. Najpre je treba umiriti, razveseliti, pa u igri dati da popije lek, nikako to ne raditi na silu.

(Kurir.rs/N.B.)

Bonus video:

00:46

OVO JE JEDINI PRAVI LEK! Lekari bolnice u Leskovcu otkrili koji je jedini način izlečenja opake bolesti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track