RECEPT ZA PIRINČANU VODU U KOJU SE KUNE KIM KARDAŠIJAN: Starleta ga obožava, a evo šta sve radi za KOSU, od jačanja do sjaja!
Foto: Shutterstock

ISPROBAJTE

RECEPT ZA PIRINČANU VODU U KOJU SE KUNE KIM KARDAŠIJAN: Starleta ga obožava, a evo šta sve radi za KOSU, od jačanja do sjaja!

Žena -

Pirinčana voda za jačanje i sjaj kose postala je popularna od nedavno zahvaljujući Kim Kardašijan koja se kune u njene blagodati

Pirinčana voda podrazumeva skrobnu vodu koja se dobije ispiranjem nekuvanog pirinča, a smatra se da upravo taj sastojak ima brojne prednosti za kosu.

Kim Kardašijan, Endi Koen
foto: Profimedia

Pirinčana voda je zapravo prepuna minerala, vitamina i aminokiselina koji nude mnoge prednosti za kosu i vlasište. Aminokiseline prisutne u ovoj vodi jačaju koren kose i pomažu u regeneraciji, pospešujući rast. Vremenom, češća uporaba pirinčane vode može ojačati kutikule, omekšati niti, pa čak i smanjiti pojavu ispucanih krajeva.

Voda, Pirinač, Riža, Kuvan
foto: Profimedia

Ali, ona može imati i negativno dejstvo ako se previše koristi. Preterano korištenje može dovesti do nakupljanja proteina i skroba na temenu, to nakupljanje na kraju će oštetiti vlasište i usporiti ponovni rast kose. Idealno ju je koristiti jednom ili dva puta nedeljno za optimalne rezultate.

Neki smatraju da će rezultati biti bolji što je duže drže na glavi nali to nikako nije istina. Obavezno je isperite nakon maksimalno 20 minuta.

Recept

žena, Kosa, Pranje Kose
foto: Shutterstock

Pirinčanu vodu možete napraviti na nekoliko načina. Pirinač koji ste koristili za dobivanje ove vode možete iskoristiti za jelo. U tom slučaju odmah je upotrebite kako se ne bi stvorila buđ.

Najpopularniji i najbrži način pripreme je natapanje. Prvo isperite pola šoljice nekuvanog pirinča u vodi koristeći cediljku. Potom stavite u činiju, zajedno s 2 do 3 šoljice vode i pustite da odstoji 30 minuta. Procedite pirinačanu vodu u čistu činiju, nakon čega je spremna za upotrebu. Neki tvrde da najbolje rezultate daje fermentisana pirinčana voda. Ako želite da je isprobate, umesto 30 minuta, pirinač potopite u vodi na 12 - 24 sata na sobnoj temperaturi. Nakon toga procedite u čistu činiju.

Pirinač
foto: Profimedia

Uz tehniku natapanja pirinča vrlo je popularna i tehnika kuvanja. Ako vam za pola šoljice pirinča inače treba 1 šoljica vode, sada je kuvajte u 2 šoljice vode. Nakon što se skuha, procedite višak vode u čistu činiju.

Dobijenu vodicu sipajte u čistu flašu. Pre upotrebe dobro promućkajte. Operite kosu šamponom i regeneratorom i isperite pa nanesite pirinčanu vodu ravnomerno. Posebno se fokusirajte na koren kose. Ostavite da deluje 10 do 15 minuta, a zatim isperite kosu. Kosu nakon ispiranja osušite.

kosa, feniranje, frizura, frizerski salon
foto: Profimedia

Pripremljenu pirinčanu vodu nije dobro čuvati u velikim količinama,zato je najbolje pripremiti svežu pre nanošenja.

(Kurir.rs/faktor.ba)

49:58

MAJKE I SNAJKE S01E32 Žiri nikad strožiji, pirinač porodice Grujić ocenili blagim užasom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track