U OTVORENOJ STE VEZI ILI ĆETE MOŽDA BITI? U ovom slučaju SLOBODA znači RADOST samo ako postavite i poštujete VAŽNA PRAVILA

ako hoćete da uspe

U OTVORENOJ STE VEZI ILI ĆETE MOŽDA BITI? U ovom slučaju SLOBODA znači RADOST samo ako postavite i poštujete VAŽNA PRAVILA

Žena -

Ulazak u otvorenu vezu, ili otvaranje postojeće veze, nije odluka koju treba donositi olako. Potrebno je ozbiljno razmotriti ovu opciju, a deo toga bi trebalo da uključi i uspostavljanje nekih osnovnih pravila.

žena, Par, Muškarac, Sreća, Veza, Zaljubljeni, Dvoje, Shutterstock, Srećni

To ne podrazumeva gušenje nečije slobode ili zatvaranju mogućnosti za dobru vezu, već je reč o održavanju poverenja i poštovanja sa svojim partnerom dok oboje istražujete mogućnost ulaska u fizičke i emocionalne interakcije sa drugim ljudima.

„Ulazak u otvorenu vezu i iznenadna promena dinamike odnosa mogu dovesti do neslaganja kada pravila i granice nisu jasni“, potvrđuje Nes Kuper, klinički seksolog.

Zapamtite. Ljubomora, nesigurnost i osećaj nedostatka kontrole mogu podići svoje ružne glave kada se udaljite od monogamije i pokušate nešto drugačije. Ali to svakako ne mora da bude teško, toksično ili osuđeno na propast ako se pridržavate nekih malih pravila.

Kao i kod uobičajenih veza, dobra komunikacija treba da bude ključna

Seks, Veza, Partneri
foto: Profimedia

„Važno je da odvojite vreme za razgovor o postavljanju osnovnih pravila vašeg odnosa. Ali izbegavanje ovakvih diskusija nakon eventualnih sukoba je ključno, jer kada ste u pojačanom emocionalnom stanju možete postaviti nerealna ili nepravedna pravila i granice“.

Ponekad će biti potrebno da promenite određena pravila kako biste bili sigurni da ćete se oboje i dalje osećati bezbedno u svojoj primarnoj vezi. To podrazumeva i da razgovarate ne samo o emocionalnim brigama koje otvorene veze mogu da imaju, već i o fizičkim.

Zašto su pravila i granice važni u otvorenoj vezi?

Iako potpuna sloboda može da bude privlačna, bez ikakvih principa koji bi vodili vas i partnera mogla bi vrlo brzo da se pretvori u pravi haos. Drugim rečima, treba da se trudite da izbegnete mogućnosti pojave negativnih emocija i sukoba - pravila mogu posebno da pomognu u upravljanju ljubomorom i zavišću na zdrav način.

žena, Par, Muškarac, Veza, Svađa, Shutterstock

Koja osnovna pravila treba da postavite?

Svaki par treba da ima svoj način da pristupi ovome, utvrdi svoja ograničenja i granice o tome šta je, a šta nije prihvatljivo u njihovoj vezi.

„Pravila o vrsti seksa koju možete i ne možete imati sa ljudima van vaše osnovne veze mogu da budu veoma važna jer oboje morate da se osećate bezbedno, pogotovo po pitanju kontracepcije i zaštite od bolesti“, kaže Nes.

Pravila o vrsti seksa koji možete i ne možete imati sa ljudima van vaše glavne veze su veoma važna

Ako niste sigurni šta sve ovo znači, pogledate neku od aplikacija za sastanke sa otvorenim vezama kako biste videli šta su drugi parovi postavili kao osnovna pravila na svojim profilima. Razgovarajte o tome sa svojim partnerom, odlučićete lakše da li se uklapaju u vaše ciljeve, želje i potrebe u vezi ili ne.

Aplikacije
foto: Profimedia

Svi imamo različite poglede na raznorazna pravila i granice. Slušanje tumačenja vaših partnera ne samo da će vam pomoći da razumete kako da sledite pravila i granice koje oboje postavljate; to će takođe pokazati da ste i vi prisutni u svom glavnom odnosu, da ste tu jedno za drugo.

Pored toga, seksolog savetuje da razmislite i o stvaranju pravila o tome o čemu vam je oboma dozvoljeno da razgovarate.

„Pojedinci iz otvorenih veza ne žele da čuju detalje sastanaka koji se dešavaju sa drugima, dok drugi žele da razgovaraju o svemu, pa i o ovome“, kaže Nes.

Odlučite zajedno o čemu možete razgovarati i šta (ne)želite da vaše porodice znaju

svađa, posao, prijateljice
foto: Profimedia

Važna su i pravila o tome kako postupati sa onim što (ne)delite o svojoj otvorenoj vezi sa prijateljima i članovima porodice.

Šta ako imate različite ideje o tome kakva bi pravila trebalo da budu?

Potpuno je normalno da imate različita razumevanja pravila i granica, zato je diskusija veoma važna za ove parove jer može pomoći da se ostvari krajnji cilj – održavanje otvorene dinamike odnosa bez sukoba.

Razgovor o tome zašto neke razlike možda postoje i kako da ih prevaziđete, može vam pomoći da se upoznate na dubljem nivou i da lakše napravite sve potrebne kompromise prilikom postavljanja pravila za otvorenu vezu.

Muškarac, Veza, Dečko, Muž, Partner, Savršeni
foto: Profimedia

Ali ako niste u stanju da prihvatite poglede svog partnera, nikakva pravila neće pomoći da se to promeni! Tada vam preostaje da se obratite seksologu ili terapeutu ili - jednostavno raskinete.

Kurir.rs/ Metro.co.uk/B.M.

Bonus video:

02:52

MOĆNA MAGIJA ZA LJUBAV: Baka Višnja tvrdi da pomaže u rešavanju ljubavnih problema POTREBNE SU JOJ SAMO 3 STVARI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja