GOZBA KOJU ĆETE OBOŽAVATI: Pripremite SLASNU JARETINU S NANOM, predivan ukus će vam ostati dugo na nepcima (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Slavska trpeza

GOZBA KOJU ĆETE OBOŽAVATI: Pripremite SLASNU JARETINU S NANOM, predivan ukus će vam ostati dugo na nepcima (RECEPT)

Žena -

Za jednu od najčešćih slava u Srbiji pripremaju se jagnjetina i jaretina. Jareće meso se veoma ceni, ima više belančevina, a manje masti od jagnjećeg, a uz to je i neprevaziđenog ukusa.

Meso, Pečenje
foto: Shutterstock

Mlado meso ima samo 0,79 grama holesterola po porciji, odlična je alternativa i goveđem mesu i piletini. Sadrži 3,2 miligrama gvožđa po porciji; nadmašuje govedinu za 2,9 mg, a piletinu za 1,5 mg.

Prosečan hemijski sastav ovog krtog mesa sadrži oko 75.42 odsto vode, 3.55 odsto masti, 19.95 odsto proteina i 1.06 odsto mineralnih materija. Energetska vrednost je oko 580 kJ na 100 grama.

Uz to, jareće meso ima i esencijalne amino kiseline kao što su lizin (potreban vašem telu za rproizvodnju energije) i treoninitriptofan (borac protiv bolova, nesanice, blažih oblika depresije - pobojšava raspoloženje povećanjem serotonina - hormona sreće, potiskuje osećaj gladi i želju za ugljenim hidratima).

Evo kako možete da pripremite perfektnu JARETINU S NANOM, prste ćete polizati:

Meso
foto: Shutterstock

SASTOJCI:

- 1 jareći but

- 30 strukova nane

- 1 mala kašika aleve paprike

- 1 mala kašika karija

- ulje

- voda

- so, biber

Meso, Pečenje
foto: Shutterstock

PRIPREMA:

1.Očistite but od suvišne masnoće i stvite u ulejm podmazanu tepsiju za pečenje. Pospite meso solju prema ukusu, alevom paprikom, karijem i mlevenim biberom.

2.Kada ravnomerno utrljate začine u meso, poređajte strukove nane oko mesa i ostavite da odstoji najmanje jedan sat, kako bi svi mirisi i ukusi prodrli u jaretinu.

3.Nakon što meso odstoji, nalijte sve vodom tako da pokrije dno posude (dva prsta iznad dna) i pokrijte aluminijumskom folijom.

4.Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni i pecite meso oko tri sata. Desetak minuta pred kraj pečenja, skinite aluminijmsku da se lepo zapeče.

Poslužite s prilogom po želji i uživajte!

Kurir.rs

Bonus video:

11:32

RECEPT ZA BRZO SPREMANJE NJOKA U PARADAJZ SOSU! Jedan trik će vam olakšati posao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track