ŠARGEREPA, JABUKA I CELER DELUJU KAO ČETKICA: Evo koju hranu vole vaši ZUBI
Foto: Shutterstock

ZA BLISTAV OSMEH

ŠARGEREPA, JABUKA I CELER DELUJU KAO ČETKICA: Evo koju hranu vole vaši ZUBI

Žena -

Namirnice bogate kalcijumom dobre su za njihovo jačanje, magnezijum ih čuva od karijesa, a bakar pomaže u obnovi tkiva i desni

S godinama kiselina nagriza zubnu gleđ i na njenoj površini stvaraju se pukotine, pa zubi više poprimaju boju hrane i postaju sve tamniji. Na spisku hrane i pića koji su najveća pretnja belini zuba su čajevi, kiseli i gazirani sokovi i namirnice jakih pigmenata.

Usled delovanja hrane i pljuvačke na zubima se stvara plak u kojem se nalazi mnogo bakterija. Ako te bakterije hranimo ugljenim hidratima iz namirnica koje jedemo, one stvaraju mlečnu kiselinu koja je krivac za nastanak karijesa. U kiseloj sredini soli kalcijuma u zubima se otapaju i zubi propadaju.

Slatkiši, Krofne
foto: Profimedia

Jesti što više povrća Važno je jesti namirnice koje će neutralizovati tu kiselost u ustima i probavnom sistemu. Štetnu kiselinu nastalu unosom hrane, kao što su jednostavni ugljeni hidrati i namirnice životinjskog porekla, najefikasnije će neutralizovati povrće bogato mineralima kalcijumom i magnezijumom i zato ga treba jesti što više. Jednostavni ugljeni hidrati kriju se u slatkišima, grickalicama, pekarskim proizvodima, kafi, sokovima i svim ostalim gotovim proizvodima na čijoj deklaraciji možete pročitati šećer, glukozno fruktozni sirup i slično.

Mleko, Kalcijum
foto: Shutterstock

Zubima dragi minerali Uz kalcijum i fosfor za zdravlje zuba izuzetno su važni i minerali kao što su magnezijum, cink, bakar i bor koji doprinose jačanju i boljem kvalitetu zuba. Gotove i polugotove proizvode, kao i sokove koje mogu pogodovati nastanku karijesa ili podstaći izlučivanje kalcijuma iz organizma trebalo bi potpuno izbaciti iz ishrane i jesti što više namirnica koje su bogate kalcijumom, poput brokolija, celera, sira, blitve, spanaća, jogurta, kupusa, mleka i ribe, naročito sardine...

Španać
foto: Profimedia

Male četkice za zube Jabuke, celer i šargarepa deluju poput malih, ali delotvornih četkica za zube. Žvakanje tvrdih namirnica pospešuje mišiće vilice i lučenje pljuvačke koja smanjuje kiselost u ustima i štiti zube.

(Kurir.rs)

01:21

Žena Slobe Vasića strahjuje za njegovo zdravlje: Sva u brigama ispratila muža na operaciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track