NAJČEŠĆA PITANJA PRILIKOM OBNAVLJANJA REGISTRACIJE AUTOMOBILA: Izbegnite neprijatne situacije i dodatne troškove
Foto: Shutterstock

NAJČEŠĆA PITANJA PRILIKOM OBNAVLJANJA REGISTRACIJE AUTOMOBILA: Izbegnite neprijatne situacije i dodatne troškove

Zabava -

S obzirom da se registracija i tehnički pregled rade jednom godišnje, sigurno se dešava da zaboravite šta vam je sve potrebno. U cilju unapređenja sistema poslednjih godina sve češće su izmene. Te izmene se sprovode kako bi na putevima imali što ispravnija vozila i sami tim sprečili nesreće.

Kako ne bi dolazili u neprijatne situacije i sebi stvarali dodatne troškove, spremili smo ovaj članak sa odgovorima na pitanja koja se najčešće postavljaju na forumima i u servisima. Pročitajte pažljivo i budite naoružani svim informacijama za tehnički pregled i registraciju automobila.

Koliko ranije može da se uradi tehnički pregled? Koliko važi tehnički pregled?

Tehnički pregled možete uraditi najranije 30 dana pre isteka registracije. Tehnički pregled važi 30 dana, ukoliko uradite 20 dana pre registracije i ne stignete da uradite registraciju do dana kada ističe, imate još 10 dana da to učinite kako ne bi ponovo morali na tehnički.

Bez obzira koliko dana unapred registrovali vozilo, registracija se produžava godinu dana od datuma koji piše na registracionoj nalepnici. I svima savetujemo da pregled uradite što ranije, jer nikada ne znate koje dodatne komplikacije mogu da se pojave.

Da se ne bi dešavale situacije da zaboravite na registraciju, jer ipak se vrši samo jednom godišnje, najbolje je da napravite podsetnik. Danas postoje razne aplikacije koje vas mogu obavestiti i podsetiti.

Koliko se može voziti nakon isteka registracije?

Svesni smo da većina vozača smatra da neće zaboraviti na registraciju kada za to dođe vreme, ali naš savet je da ipak napravite neki podsetnik. Dobra opcija je upisivanje u neku aplikaciju na telefonu koja će vas obavestiti na vreme.

Zašto je to važno? Zato što nije dozvoljena vožnja nakon isteka registracije. Registracija vozila važi do ponoći datuma koji se nalazi na registracionoj nalepnici.

Nemojte testirati vožnju nakon isteka registracije, jer u mnogim mestima danas postoje kamere koje mogu prepoznati da je registracija istekla. U tom slučaju možete očekivati kaznu na kućnoj adresi.

Kazna za vožnju bez registracije?

Nemojte rizikovati da vozite nakon isteka registracije, osim ukoliko stvarno niste primetili da je registracija istekla. Ali, svejedno moraćete da platite propisanu kaznu ukoliko policija to primeti ili neka od kamera to zabeleži.

Kazne su sve veće kako se vreme od poslednje registracije povećava. Ukoliko vas zanima, pogledajte ako je istekla registracija koje su kazne: preko 30 dana od isteka 10.000rsd preko 60 dana od isteka 20.000rsd.

Treba imati u vidu da ukoliko se desi saobraćajna nezgoda sve troškove snosite sami, jer je u tom slučaju polisa osiguranja istekla.

Vraćanje tablica po isteku registracije

Ukoliko je registracija istekla manje od 60 dana, procedura je identična. Osnovna razlika je što vozilom u tom trenutku ne smete upravljati, zato morate angažovati šlep službu. To je najbolji način kako možete doći na pregled u toj situaciji.

Ako je registracija istekla više od 60 dana, prvo morate vratiti dokumenta. U obavezi ste da tablice i saobraćajnu dozvolu vratite u MUP kako bi se izvršila odjava. Tada na isti način pomoću šlep službe prenesite vozilo do tehničkog pregleda, a nakon toga zatražite izdavanje novih tablica i saobraćajne.

Koliko traje registracija auta?

Jedan od novijih zakona doneo je propisano vreme trajanja tehničkog pregleda za putnička vozila od 25 minuta. Nakon tehničkog pregleda potrebno je uplatiti sve takse, polisu osiguranja i sve to predati za produženje registracije.

Koliko će trajati proces nakon tehničkog pregleda zavisi gde vršite registraciju. Može trajati jedan čitav dan, a ukoliko odete u centar koji sve to može uraditi za vas, kompletnu registraciju završićete za par sati.

Šta je potrebno za registraciju auta?

Kao što već i znate, prvo morate proći tehnički pregled. Kada to završite sa potvrdom, saobraćajnom dozvolom i ličnom kartom odlazite u agenciju da vam popune uplatnice za sve takse i polisu osiguranja. A zatim sa svim tim potvrdama odlazite na treću lokaciju, a to je MUP, gde završavate papirologiju i kompletnu registraciju.

Potrebna dokumentacija za registraciju vozila, tj za produženje registracije kao fizičko lice potrebno je da imate: registracioni list (dokaz o tehničkom pregledu); saobraćajna dozvola; lična karta; plaćene takse; plaćena polisa osiguranja; ovlašćenje (ukoliko vozilo vodi na drugu osobu).

Koji su uslovi za tehnički pregled vozila?

Više nego ikada morate voditi računa o sitnicama, pored svih standardnih “većih” segmenata koji će biti kontrolisani na pregledu. Svaki pregled se sada snima, ne mogu vam previše gledati kroz prste i ne možete biti prisutni.

Tokom tehničkog pregleda na vašem vozilu biće testirane sledeće stavke: kompletna signalizacija (sijalice na tablicama, stop svetla, migavci, kratka i duga svetla, itd); zaštitna plastika na sijalicama signalizacije (pogotovu na bočnim delovima); ispravnost brava i zaključavanje; ispravnost brisača; ispravnost bočnih stakala (podizanje i spuštanje); stanje guma (dubina šare, rezervni točak); dodatna oprema (prva pomoć, prsluk, sajla, trougao); kočioni sistem; sistem izduvnih gasova (prisustvo katalizatora, DPF filtera); rashladni sistem; fizički izgled limarije; saniranje korozije donjih delova vozila.

Koliko košta registracija automobila?

Od početka 2022. godine na snagu su stupile nove promene. Ove promene su izuzetno povoljne za vlasnike starijih modela kola, jer uključuje smanjenje troškova za vozila starija od 15-20 godina. Umanjenja se kreću od 25-65% u zavisnosti od starosti i kubikaže.

Vozila starosti od 5-8 godina: 2000 do 2500 kubika oko 44.000rsd 2500 do 3000 kubika oko 88.500rsd preko 3000 kubika oko 183.000rsd

Vozila starosti od 8-10 godina: 2000 do 2500 kubika oko 35.000rsd 2500 do 3000 kubika oko 71.000rsd preko 3000 kubika oko 146.000rsd

Vozla starosti od 10-20 godina: 2000 do 2500 kubika oko 20.500rsd 2500 do 3000 kubika oko 41.500rsd preko 3000 kubika oko 85.500rsd

Međutim, sve polise osiguranja se poskupele u 2023.

Dodatna pitanja u vezi tehničkog pregleda i registracije

Ovo su pitanja koja se uvek provlače kada dođe vreme za obnavljanje registracije. Nadamo se da ste pronašli odgovore koji su vas zanimali. Ali ukoliko imate neko dodatno pitanje možete kontaktirati iskunse ljude u ovoj branši.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track