CEO ŽIVOT POGREŠNO KUVAMO DOMAĆU KAFU: Čim promenite JEDNU STVAR u pripremi, biće mnogo ukusnija!
Foto: Profimedia

MALI, A ZNAČAJAN TRIK

CEO ŽIVOT POGREŠNO KUVAMO DOMAĆU KAFU: Čim promenite JEDNU STVAR u pripremi, biće mnogo ukusnija!

Žena -

Domaća ili turska kafa, kako se naziva napitak koji se tradicionalno priprema u svakom domaćinstvu, obično se pije ujutru, a neizostavno je i poslužiti goste njome. Domaća ili turska kafa često se smatra merilom veštine kuvarice. Ako je dobra, u šali se kaže da domaćica može "da se uda", što bi trebalo da znači da je pogodila pravi odnos kafe, vode i, ako je potrebno, šećera.

Uobičajen postupak jeste da se voda sipa u džezvu, po potrebi doda šećer, i zagreva se dok ne proključa.

kafa, soc
foto: Shutterstock

Zatim se skloni sa vatre, odlije se manja količina vode (kako bi se napravio prostor u džezvi i da ne bi iskipela), doda mlevena kafa – na 1 šoljicu vode ide jedna veća kašičica kafe. Džezva se vrati na ringlu da mešavina proključa, pa se sipa ostatak vode.

Druga varijanta jeste da se voda ne oduzima – ako je džezva veća, pa ne postoji bojazan da će se tečnost izliti kad proključa, već se kafa odmah sipa i pusti se da "baci ključ".

kafa, konobarica, 0309213690
foto: Profimedia

Ako je verovati stručnjacima, ovaj način je pogrešan. Kako kažu, jedan sitan detalj u pripremi, jedna "greška" joj menja ukus.

- Kada sipate kafu u vodu, ne smete dozvoliti da prokuva na vatri. Ako proključa, napitak će imati gorak ukus - objasnio je osnivač kompanije "Roaster Coffee".

(Kurir.rs/ Najžena)

Bonus video:

04:06

UKOLIKO PLANIRATE LETOVANJE U GRČKU! Ovo su nove cene, pogledajte koliko sada košta GIROS I KAFA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track