NI SLUČAJNO NEMOJTE PITI IZ PLASTIČNIH FLAŠA KOJE SU STAJALE NA SUNCU: Ako ste zaboravili vodu u autu, ODMAH je bacite!
Foto: Shutterstock

OPASNO

NI SLUČAJNO NEMOJTE PITI IZ PLASTIČNIH FLAŠA KOJE SU STAJALE NA SUNCU: Ako ste zaboravili vodu u autu, ODMAH je bacite!

Žena -

Ne ostavljajte vodu i druga pića u plastičnim flašama u automobilu koji je parkiran na suncu jer toplota može da promeni sastav napitka u njima.

Istraživanje je pokazalo da plastične flaše pri zagrevanju ispuštaju štetnu materiju bisfenol A, koja u telu imitira estrogen, uzrokuje hormonsku neravnotežu, a povezuje se i s mnogim drugim bolestima, poput gojaznosti i dijabetesa.

Plastična flaša, Voda
foto: Shutterstock

Toplota može promeniti sastav napitka ako ga ostavite u plastičnoj flaši, a nju zaboravite u automobilu parkiranom na suncu. Naime, ako je temperatura vazduha 30 stepeni Celzijusa, u automobilu će dostići 45 stepeni nakon samo pola sata, a leti temperature dosežu čak i između 50 i 70 stepeni!

Pri takvim ekstremnim uslovima nije poželjno ni sedati u automobil, a kamoli piti pića iz plastičnih flaša. Na visokim temperaturama plastična ambalaža uzrokuje i ispuštanje metala antimona, koji takođe može biti štetan za organizam.

Plastična flaša, Voda
foto: Shutterstock

Napitke u plastičnim flašama čuvajte na hladnom i suvom mestu i tako sprečite neočekivane neprijatnosti i probleme za vaš organizam.

(Kurir.rs)

00:49

STIGLE SU EKSTREMNE VRUĆINE! Ovo je detaljna vremenska prognoza za naredne dane NE PREDUZIMAJTE NEPOTREBNE RIZIKE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track