SRBI SE POSVAĐALI ZBOG RODITELJA! Deca nisu dužna da im BRIŠU g*zice u starosti, a oni ne moraju da im ostave NASLEDSTVO! (ANKETA)
Foto: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

znate li za to?

SRBI SE POSVAĐALI ZBOG RODITELJA! Deca nisu dužna da im BRIŠU g*zice u starosti, a oni ne moraju da im ostave NASLEDSTVO! (ANKETA)

Žena -

Mnogi mladi ljudi danas su okarakterisani kao bahati i nezahvalni zbog čvrstog stava da neće uraditi nešto što ne žele da rade, bilo da je reč o pravljenju spiska gostiju za venčanje, bilo da je ispunjavanje roditeljskih želja ili potreba, bilo da su u pitanju neke svakodnevne sitnice.

roditelji
foto: Profimedia

Jedno je sigurno, u Srbiji se i danas mnogo toga radi "zato što tako treba", bez iskrene želje za tim, a to nas kao i uvek deli na dve strane, onu koja smatra da tako treba da bude i onu koja želi da ide napred, ka razvijenom zapadu. Jedan korisnik Tvitera pogodio je pravo u centar ove podele i izazvao rat svojom objavom na tviteru.

Srbin nikad neće da prihvati
foto: Printscreen

- Srbin nikad neće prihvatiti da:

Deca nisu dužna da vam "brišu d**e kad ostarite"

Roditelj nije dužan da vam obezbedi nekretninu

Babe nisu dužne da vam čuvaju decu. Lepo je ako dobijete pod 2 i 3, ali nije ničija obaveza", stajalo je u inicijalnom tvitu koji je ubrzo podstakao mnoge komentare - glasio je Tvit korisnika koji je izazvao raspravu.

Prvo su se javili oni koji mogu da urade komparativnu analizu života u Srbiji i SAD-u.

Srbin nikad neće da prihvati
foto: Printscreen

"Zato se ovde u Americi zna red. Hranio sam te, odgajao i platio ti školovanje, pokušao da ti usadim radne navike još dok si bio tinejdžer terajući te da radiš za džeparac. Ako si nešto naučio, snaći ćeš se. Moja obaveza kao roditelja prema tebi je završena. Sada je sve na tebi."

Neki su svesno iz konteksta izvukli problem koji je, nažalost, čest na našim prostorima, a tiče se "vraćanja usluge" roditeljima zbog toga što su nas odgajali i čuvali.

Roditelji
foto: Profimedia

"Problem je kad se to predstavlja kao transakcija: ja sam ti dao/dala zivot i ti si dužan da mi vratis. Neki roditelji pate od mentaliteta zrtve i prakticno nabijaju detetu krivicu sto je rodjeno, pa ako neko tretira svoje dete kao stoku, onda ne moze mnogo da ocekuje zauzvrat."

Međutim, čini se da zakon Republike Srbije ima rešenje za ovakve rasprave, te da nas on ograničava šta moramo, a šta ne moramo da radimo:

"Deca su dužna i prema zakonskom uređenju da se brinu o roditeljima. A, inače, ako se ne brinu, roditelj može da ih isključi i iz nužnog dela nasledstva, tako da onog pod dva bukvalno ne bude ništa, tj. ode nekom desetom, pa i državi."

Srbin nikad neće da prihvati
foto: Printscreen

"Zakon kaže da deca jesu obavezna da obezbede stare roditelje. Moj kolega išao na sud. Tužio ga otac. Određena alimentacija i plus još brdo nekih obaveza", navela je primer jedna devojka, a onda nas podsetila kako glasi i pomenuti zakon.

"Prema Porodičnom zakonu roditelj koji je nesposoban za rad i pri tom nema dovoljno sredstava za izdržavanje, ima pravo na izdržavanje od punoletnog deteta, odnosno od maloletnog deteta koje stiče zaradu ili ima prihode od imovine, srazmerno njegovim mogućnostima".

Roditelji
foto: Shutterstock

Ipak, koji god da su zakoni, kako god da je u Americi i kakvi god da su roditelji bili prema nama, rasprava o tome ništa neće doneti.

Svako ima pravo na svoje životne izbore, no, ako je suditi prema komentarima, čini se da nema bake koja ne bi želela da pričuva svoje unuke, kao ni deteta koje ne bi dalo sve da zaštiti svoje roditelje, te neka to ostane kao najbitnija poenta ovih rasprava.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:17

PORODICA BORILOVIĆ U STRAHU ZA ŽIVOT! Ekspert za Kurir TV: Moraju hitno da promene IDENTITET i da se sklone na sigurnu lokaciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track