SRPSKA PRINCEZA KOJU SU SVI ZABORAVILI: Imala veoma neobično i posebno ime, a njen otac je bio jedan od NAJVEĆIH SRPSKIH KRALJEVA!
Foto: Kurir Arhiva

UDAVALA SE 2 PUTA

SRPSKA PRINCEZA KOJU SU SVI ZABORAVILI: Imala veoma neobično i posebno ime, a njen otac je bio jedan od NAJVEĆIH SRPSKIH KRALJEVA!

Žena -

Srbija i danas pamti kralja Milutina koji je za vreme svoje vladavine proširio svoje carstvo, ali i izgradio veliki broj crkava i manastira, te je bio najveći srpski ktitor i zadužbinar.

Kralj Milutin bio je dobar vladar koji se borio za svoju zemlju i koji je radio sve da osigura svoj narod i svoje granice. Ženio se čak pet puta, a brakove je sklapao iz političkih motiva, te se najviše pamti njegov brak sa Simonidom, koja je u trenutku udaje za njega imala svega 5 godina.

Simonida je jedina njegova supruga sa kojom nije imao decu, a njegovi potomci ostali su upisani u istoriju: srpski kralj Stefana III Dečanskog, potom sin Konstantin, ćerka Ana (Neda) i ćerka vrlo neobičnog imena, Carica Nemanjić; piše "Opanak".

Carica, ili Zorica kako su je još zvali, rođena je oko 1283. godine u braku srpskog kralja Milutina i njegove treće supruge Jelisavete Arpad, ćerke ugarskog kralja Ištvana V.

Iako brak sa Jelisavetom nije dugo potrajao, odnosno jedva godinu dana, Milutin je Caričinu majku vratio u njenu domovinu Mađarsku, a ćerku je ostavio da odrasta na svom dvoru sa braćom Stefanom i Konstantinom.

Caricu Nemanjić spominje anonimni hroničar koji je 1308. godine prolazio kroz Srbiju. Milutin je, prilikom pregovora sa vladarima Zapadne Evrope, nudio Šarlu Valoi brak između Šarla II Alansonskog i svoje ćerke Carice. Ovaj brak trebalo je da učvrsti savez između Milutina uperen protiv vizantijskog cara Andronika II.

Ipak, pominje se da se Carica udavala dva puta. Datum njene smrti nije zapamćen, kao ni to da li je imala potomke. Ipak, ostaje upamćena kao srpska princeza sa najunikatnijim imenom, koje više nije nosila nijedna srpska princeza u istoriji.

Lik Carice Nemanjić prikazan je na freskama u Gračanici i Dečanima.

(Kurir.rs/Opanak)

Bonus video:

00:43

4D MAPIRANJE NA SAVSKOM TRGU: Projekcija Nemanjića na fasadi železničke stanice (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track