DODAJTE IH JELIMA: Začini koji čiste pluća i poboljšavaju zdravlje
Foto: Shutterstock

Za osobe koje su pušači

DODAJTE IH JELIMA: Začini koji čiste pluća i poboljšavaju zdravlje

Žena -

Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže telu da se reši štetnih materija u organizmu, pokazali su rezultati brojnih studija.

Ovo su tri glavna začina koja mogu "pročistiti" pluća osoba koje su pušači, ali i popraviti zdravstveno stanje i ojačati imunitet.

Kurkuma

Studije su pokazale da ova biljna vrsta iz porodice đumbira poboljšava čišćenje pluća od štetnih materija kao posledice pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to prevenira bolesti disajnonih puteva. Kurkuma se tradicionalno koristi za kari i druga indijska jela, pripremu zlatnog mleka i raznih zdravih smutija. Da bi uživali u protivupalnim blagodatima kurkume, pomešajte je s malo crnog bibera.

Kurkuma
foto: Profimeda

Beli luk

Beli luk daje ukus brojnim jelima, a najviše lekovitih svojstava ima kad se jede sirov. Ipak, imajte na umu da se veće količine belog luka ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa želucem i probavom. Pripisuju mu se mnoga lekovita svojstva. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za odčepljivanje disajnih puteva, moćnom biljkom s antikancerogenim i protivupalnim delovanje koju suzbija gljivice i pojedine viruse. Sadrži alicin koji uništava infekcije disajnih puteva, a mnoge studije su pokazale da je i delotvoran pomoćnik u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duvanskih proizvoda.

Beli luk
foto: Profimedia

Đumbir

Mnoge lekovite karakteristike krase i đumbir. On ojačava imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u telu i uklanja toksine iz pluća i ostatka tela zbog čega se preporučuje pušačima. Iako ovaj koren limunske arome potiče iz jugoistočne Azije u poslednjih nekoliko godina sve je prisutniji i na našem tržištu. Od njega se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima. Đumbir je vrlo potentan. Dnevna doza ne bi trebalo da bude veća od komadića veličine oko dva centimetra. Ako niste sigurni o pravilnoj dozi konsultujte se s lekarom ili nutricionistom.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:17

U SRBIJI GODIŠNJE OBOLI 7.000, A UMRE 5.000 LJUDI OD RAKA PLUĆA! Različiti putevi do izlečenja: Molila sam Boga da umrem!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track