NAMIRNICE KOJE IZAZIVAJU ZAVISNOST: Psiholozi došli do zapanjujućih OTKRIĆA, ovo svi volimo da jedemo, A EVO ŠTA NAM RADE!
Foto: Shutterstock

studija

NAMIRNICE KOJE IZAZIVAJU ZAVISNOST: Psiholozi došli do zapanjujućih OTKRIĆA, ovo svi volimo da jedemo, A EVO ŠTA NAM RADE!

Žena -

Neke od namirnica koje milioni ljudi širom sveta redovno upotrebljavaju i koje su mnogima omiljene, izazivaju veliku zavisnost, rezultat je studije psihologa sa Univerziteta u Mičigenu i "Virdžinija Tek".

Po njihovom mišljenju, hrana koja je prošla visoku obradu i koja sadrži aditive izaziva zavisnost praktično istu koliku i cigarete i duvan.

student, amputacija, hrana
foto: Printscreen/Youtube/Chubbyemu

Ljubitelji slatkiša će vam reći da su "ludi" za čokoladom i da na njih deluje kao "droga" - umiruje ih kad su pod stresom, podiže im raspoloženje i izaziva jak osećaj zadovoljstva nakon konzumiranja.

Da zaista postoji hrana koja u našem telu izaziva zavisnost, potvrdili su brojni stručnjaci, a evo koja je "najopasnija".

Na listi "nezgodnih", odnosno onih koje čine da praktično osećate apstinensku krizu kad ih ne uzimate, našli su se čips, sladoled, pileći komadići (nagetsi), kolači i pomfrit.

čips
foto: profimedia

Do ovih rezultata naučnici su došli vodeći se krtiterijumima koji se primenjuju u proceni zavisnosti od duvana.

Redovna konzumacija nezdrave, prerađene hrane može da dovede do kompulsivnog prejedanja, jer takva hrana, poput nikotina, utiče na raspoloženje i uopšteno zdravlje.

(Kurir.rs/ Najžena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track