CVEĆE ZA SVAKI KUTAK: Ulepšava okruženje, čisti vazduh, popravlja raspoloženje
Foto: Shutterstock

NAUČNO DOKAZANO

CVEĆE ZA SVAKI KUTAK: Ulepšava okruženje, čisti vazduh, popravlja raspoloženje

Žena -

Naučnici su dokazali da biljke u stanu i na radnom mestu doprinose poboljšanju zdravlja, a naročito su delotvorne u borbi protiv stresa.

Pored toga što ulepšava, cveće dokazano popravlja raspoloženje i svaki prostor istovremeno čini zdravijim i prijatnijim. Ukoliko primenite neki od navedenih saveta, imaćete stan koji lepo miriše, a vi ćete se osećati mnogo prijatnije i opuštenije u njemu.

Hodnik

Cveće
foto: Profimedia

Najlepši prizor je kada odmah po ulasku u stan uočite prijatan, topao i lepo sređen ambijent. Buket cveća u maloj vazi na komodi ili polici, isto kao i saksija sa cvećem, ako postoji prirodno osvetljenje, učiniće mnogo za prvi utisak. Ovo je odličan način da priredite lepo iznenađenje gostima.

Dnevna soba

Cveće pruža živost, mir i prijatnost, pa ga stavite u svoj dnevni boravak. Predlažemo fikus ili drvo života jer su, između ostalog, idealni prečišćivači vazduha.

Kuhinja

Bosiljak
foto: Profimedia

Iako se ne trudimo da ukrašavamo baš ovu prostoriju, ona ipak ne sme biti zanemarena. Ukoliko u njoj postoji prozor, to je odlično mesto za držanje začinskog bilja. Preporučujemo saksije s bosiljkom, ruzmarinom, nanom, žalfijom ili peršunom, jer bilje možete koristiti prilikom spremanja jela.

Spavaća soba Lavanda je pogodna protiv komaraca i moljaca, a prijatnim mirisom utiče da bolje spavate u toku noći.

Kupatilo

orhideja
foto: Profimedia

U ovu prostoriju treba staviti biljke koje trpe vlagu, ne traže mnogo svetla i pažnje i koje ne uvenu odmah ako zaboravite da ih zalijete. Neke od njih su bambus, begonija, difenbahija i orhideja, a i paprat okačena u korpici idealan je izbor ukoliko nemate mnogo prostora.

Kancelarija

Ne treba zaboraviti da cveće gajimo i u radnim prostorijama, jer ono ulepšava prostor i pozitivno utiče na zdravlje. Dovoljno je samo da na radni sto stavite vazu sa svežim cvećem, a odlučite se za ciklame, ljubičice ili begonije u cvetu. Kaktus ili druge biljke bodljikavih listova nemojte držati na radnom stolu jer stvaraju lošu energiju.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:50

Cveće pokreće razvoj seoskog turizma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track