NAJBOLJI RECEPT ZA MLADENČIĆE: Evo zašto se prave baš NA DANAŠNJI DAN i zašto se veruje da donose SREĆU

TRADICIJA I UKUS

NAJBOLJI RECEPT ZA MLADENČIĆE: Evo zašto se prave baš NA DANAŠNJI DAN i zašto se veruje da donose SREĆU

Žena -

Danas praznujemo Mladence pa stoga širom Srbije u domovima mladih bračnih parova, običaj je da mlade domaćice spremaju mladenčiće. Ovi kolačići se mese kao uspomena na smrt četrdeset Mučenika Sevastiljskih.

Iako uvek mesta za improvizaciju, mladenčići se pripremaju od najjednostavnijih sastojaka, ali vi po želji svakako možete da ih ukrasite i obogatite dodatnim sastojcima.

Recept, Mladenci, Mladenčići

Potrebni sastojci:

  • 600 g mekog brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 45 g svežeg kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike ulja
  • med za premazivanje
  • orasi po želji

Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer, izmrviti kvasac i ostavi da kvasac nadođe. U odgovarajuću posudu staviti ulje, dodati nadošli kvasac, so i sa brašnom zamesiti glatko testo. Posudu sa testom pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe. Testo premesiti, rastanjiti ga na debljinu od 0,5 cm, pa čašom ili modlom vaditi 40 kolačića – mladenčića. Jako je važno da bude tačno četrdeset mladenčića, pa ako vam preostane testa zadnji kolačić napravite da bude veći. Kolačiće izbockati na nekoliko mesta rascvetanom grančicom neke voćke ili grančicom bosiljka, pa ih staviti da se peku u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20-25 minuta. Pečene mladenčiće, dok su još vrući, premazati medom i po želji mlevenim orasima i ostaviti da se prohlade pre služenja.

(Kurir.rs/Blic žena)

Bonus video:

00:59

Pametna tehnologija pomaže u prolećnoj setvi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track