ANĐA DOBILA DIJAGNOZU MULTIPLE SKLEROZE U 24. GODINI: Ona sada upozorava na ovu podmuklu bolest, a su ovo 3 ključna simptoma
Foto: Printscreen/Instagram

lavica

ANĐA DOBILA DIJAGNOZU MULTIPLE SKLEROZE U 24. GODINI: Ona sada upozorava na ovu podmuklu bolest, a su ovo 3 ključna simptoma

Žena -

Anđelina se nada da njena priča može pomoći drugima da ranije prepoznaju ovu bolest.

Anđelini Kubero (27) bolest je otkrivena pre tri godine, u 24 godini. Kao i kod mnogih obolelih od multiple skleroze, bilo je potrebno da prođu meseci neizvesnosti, odlaska u hitnu pomoć i menjanje lekara, da bi bolest bila dijagnostikovana.

Simptomi koji su uključivali takozvanu moždanu maglu, česte migrene, stalne bolove kao i utrnulost u nogama godinama su prepoznavani kao anksioznost. Sada ona želi da drugi koji ih možda doživljavaju budu testirani na MS.

„Išla sam kod lekara, u hitnu pomoć, kod specijaliste, drugog specijaliste i nisam dobijala nikakve odgovore. Rekli bi – izgledaš dobro. Ne izgledaš bolesno. Svi tvoji testovi su normalni… Jedino što su mi rekli je da je u pitanju anksioznost“, objašnjava Anđelina.

Magnetna rezonanca je 2020. godine otkrila višestruke lezije u njenom mozgu – što je signaliziralo da pati od MS. Bolest se razvija kada imunosistem počne da napada telesni mijelin – zaštitni omotač oko ključnih delova centralnog nervnog sistema, kao što su mozak i kičma.

Vremenom nervni sistem počinje da se raspada, što uzrokuje da pacijent polako gubi motoričku funkciju u celom telu. Mnogi pacijenti nažalost budu delimično ili potpuno paralizovani nakon par godina. Simptomi obično počinju između dvadesete i četrdesete, a ovo su neki od uobičajenih simptoma.

Moždana magla

Definisana iznenadnim napadima konfuzije, zaborava, problemima sa koncentracijom i nedostatkom mentalne oštrine, moždana magla je čest simptom MS. Oboleli kažu da nekad mogu izgubiti sate pokušavajući da završe jednostavne zadatke.

Oni takođe mogu imati problema da pamte jednostavne detalje o stvarima koje su upravo uradili, na primer, šta su jeli za ručak.

Vremenom se oštećenje pojavljuje na mozgu, a otkrivanje tih oštećenja na skeniranju je obično prvi signal lekaru da neko pati od MS.

Ukočenost i peckanje u nogama

Peckanje i drugi osećaji u nogama su među najpoznatijim ranim simptomima MS. Kako mijelin koji okružuje živce u telu polako počinje da propada, nervi se oštećuju.

Ovi nervi su odgovorni za prenošenje informacija iz mozga u ostatak tela. Kada su oštećeni, možda neće ispravno poslati informacije. To dovodi do peckanja ili utrnuća — koji se javljaju kada je nerv nadražen ili šalje dodatne signale.

Iako se to može desiti povremeno kod nekih ljudi, na primer, nakon dugog sedenja na nozi, lekari upozoravaju da neko ko često doživljava te senzacije potraži medicinsku pomoć.

Migrene

Česte migrene su potencijalni simptom MS. Lekari nisu precizno utvrdili zašto ljudi koji pate od MS doživljavaju glavobolje. Prethodne studije nisu uspele da uspostave vezu između migrene i MS. Međutim, neki pretpostavljaju da bolest utiče na to kako telo reguliše hormone.

Kada se bolest razbukta – kako to doktori kažu, kada počnu da se pojavljuju novi simptomi bolesti ili se stari pogoršaju – migrene su takođe češće, prenosi Dailymail.

(Kurir.rs/Nova)

Bonus video:

02:17

BOLEST ZAVISNOSTI NIJE OPRAVDANJE ZA PORODIČNO NASILJE! Psiholog o slučaju devojčice koju je otac godinama držao u kadi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track