SPREJ WD-40 SIGURNO IMATE, A NE ZNATE KAKO SVE MOŽE DA VAM OLAKŠA ŽIVOT: Kad ovo otkrijete, uštedećete BOGATSTVO na raznoj hemiji
Foto: Colleen Michaels / Alamy / Alamy / Profimedia

KORISNO

SPREJ WD-40 SIGURNO IMATE, A NE ZNATE KAKO SVE MOŽE DA VAM OLAKŠA ŽIVOT: Kad ovo otkrijete, uštedećete BOGATSTVO na raznoj hemiji

Žena -

S obzirom na to da verovatno kod kuće već imate sprej WD-40, vredi isprobati ovaj trik, jer očistiti tvrdokorne mrlje u WC šolji nije nimalo lak zadatak. Naime, tu se radi o naslagama uzrokovanim uglavnom tvrdom vodom, pa kad se to spoji s prljavštinom, dobijete mrlje koje ne želite da gledate.

Evo šta treba da uradite

Najpre zatvorite vodu i ispraznite vodokotlić, posebno ako vam voda konstantno pomalo curi u WC šolju (taj problem bi svakako trebalo da rešite, jer će vam račun za vodu biti veći). Da bi ovaj trik bio uspešan, površina šolje bi trebala da bude što više suva kako ostaci vode ne bi razredili WD-40.

Potom dobro protresite limenku i prskajte direktno na nakupljenu prljavštinu koje želite da uklonite. Pustite neka deluje do nekih pet minuta, pa četkom za toalet izribajte mrlje, radite to kružnim pokretima.

čišćenje
foto: Shutterstock

Ponovite postupak nekoliko puta kako biste uklonili sve naslage, posebno ako se radi o starim naslagama. Potom otvorite vodu i isperite WC šolju nekoliko puta.

Ako imate osetljivu kožu na rukama, obavezno nosite zaštitne rukavice dok ovo radite kako biste izbegli moguće iritacije.

Zašto WD-40 pomaže?

On razgrađuje tvrdu vodu, rđu i mineralne naslage, pa je naslage u WC-u lakše ukloniti. Osim toga, ne sadrži jake hemikalije kao neki proizvodi čija je namena uklanjanje kamenca i dobra je alternativa tradicionalnim abrazivnim proizvodima za čišćenje.

Još jedna prednost korišćenja ovog proizvoda u kupatilu je u tome što podmazuje unutrašnjost WC šolje i tako sprečava raznim naslagama prljavštine da se zalepe za površinu i vremenom nagomilavaju, prenosi housedigest.com.

WD-40, sprej WD-40
foto: PhotoEdit / Alamy / Alamy / Profimedia

Uklanja mrlje od voštanih bojica s odeće

Deca obožavaju da crtaju voštanim bojicama, a neretko njima oboje i odeću, a WD-40 pomaže i u ovom slučaju. Nanesite ga obilno na mrlju i ostavite pet minuta. Zatim tkaninu okrenite na drugu stranu i uradite isto.

Potom ga dobro isperite, pa na to mesto utrljajte tečni deterdžent. Isperite i operite u mašini na uobičajen način.

Prikriva ogrebotine na automobilu

Mnoge vozače srce zaboli kada na svom limenom ljubimcu pronađu novu ogrebotinu, pa makar ona bila toliko malena da je ne vidi niko drugi. Ali, razloga za paniku nema jer za svaki problem postoji rešenje. I u ovakvoj situaciji spasiće vas WD-40.

automobil, parking
foto: Shutterstock/merrymuuu

Sve što treba da uradite je - poprskate ga po površini automobila na kojoj se nalaze ogrebotine i dobro to protrljate papirnim ubrusom. Ponovite taj postupak još jednom i ogrebotine bi trebale da se vide manje.

Pomaže kod uklanjanja nalepnica

Koliko puta vam se dogodilo da pokušavate pažljivo da skinete nalepnicu kako ne bi ostale naslage lepka na površini, ali bezuspešno. I u ovom slučaju pomoći će vam WD-40. Naprskajte po nalepnici, malo sačekajte i lagano je uklonite.

Ovaj trik dobro je poznat nekim domaćicama koje su pre muku mučile s uklanjanjem starih nalepnica sa tegli koje su želele da sačuvaju za pripremu zimnice.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

01:39

Veliko otkriće srpske nauke: Naši naučnici patentirali sprej za održavanje svežine hrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track