MUSAKA OD TIKVICA I SPANAĆA JE PRAVA STVAR ZA LAGANI RUČAK: Sočna, ukusna i jednostavna za pripremu, pravi prolećni obrok! RECEPT
Foto: Profimedia

njam njam

MUSAKA OD TIKVICA I SPANAĆA JE PRAVA STVAR ZA LAGANI RUČAK: Sočna, ukusna i jednostavna za pripremu, pravi prolećni obrok! RECEPT

Žena -

Musaka se kod nas obično pravi od krompira i mlevenog mesa, ali proleće je idealno vreme da isprobate nešto drugačije. Pijace i prodavnice su pune raznovrsnog povrća, pa će se ljubitelji posebno oduševiti ovim receptom.

tikvice
foto: Profimedia

Sezona je tikvica i spanaća, pa je naš predlog da isprobate sočnu musaku upravo od ove dve vrste povrća. Dodajte još sir i paradajz i napravićete fantastičan ručak za celu porodicu.

Sastojci:

  • 3 velike tikvice
  • 4 paradajza
  • italijanski začin
  • maslinovo ulje
  • bosiljak
  • 150 g spanaća
  • 4 kašike rikote
  • 2 čena belog luka
  • 200 g mocarele

Priprema:

Isecite tikvice po dužini, pa onda stavite u vatrostalnu posudu i posolite. Ostavite nekih 10 minuta. Isecite paradajz na kolutove, pa posolite, pobiberite i pospite italijanskim začinom. Tikvice osušite ubrusom, pa pa poređajte u pleh obložen pek papirom. Prelijte maslinovim ulje i pospite italijanskim začinima. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Spanać sitno iseckajte, pa pomešajte sa rikota sirom.

Dobro sjedinite, pa dodajte mleveni beli luk, so, biber i italijanski začin i dobro promešajte. Uzmite vatrostalnu posudu, pa po ivici poređajte tikvice tako da pola bude unuta, a pola spolja. Kada pokrijete ivice stavite ih i po sredini činije (pogledaj sliku).Zatim premažite smesom od spanaća (pola količine), pa poređajte pola količine paradajza preko. Na kraju stavite seckanu mocarelu i pokrijte još jednim redom tikvica.

Musaka, Tikvice, svinjetina
foto: Shutterstock

Premažite paradajz sos, pa zatim drugu polovinu smese sa spanaćem i preostali paradajz. Opet pospite seckanu mocarelu i zatvorite tikvica koje vire iz činije. Premažite paradajz sosom i pospite parmezanom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.

(Kurir.rs/Stvar Ukusa)

Bonus video:

00:49

Kuvar Raša otkrio recept za pet savršenih jela internacionalne kuhinje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track