NAPRAVITE OVA SREDSTVA SAMI KOD KUĆE I ZAUVEK SE REŠITE DOSADNIH MRAVA: Evo šta ih privlači i kako da ih pošaljete u PROŠLOST
Foto: Morley Read / Alamy / Alamy / Profimedia

JEDNOSTAVNO

NAPRAVITE OVA SREDSTVA SAMI KOD KUĆE I ZAUVEK SE REŠITE DOSADNIH MRAVA: Evo šta ih privlači i kako da ih pošaljete u PROŠLOST

Žena -

Ako mravi dođu u vaš dom, velika je verovatnoća da će zbog prolivenih sokova, umaka ili ostataka hrane otkriti i biljke u blizini i odlučiti da ostanu kao stalni gosti.

Mravi mogu da se namnože oko kućnog bilja, posebno u letnjim mesecima, i na taj način ometaju njihov normalan rast. Insekti su briljantni navigatori koji koriste tragove feromona koji im pomažu da se vrate u svoja gnezda.

mrav, mravi, 31 okt 2017
foto: AP

Takođe, mravi mogu da povežu vizualne znakove s negativnim iskustvima i pamte potencijalno opasne rute.

Postoji više načina da ih se rešite, ali kako nemate uvek pri ruci dostupne repelente, možda je vreme da razmislite o kućnim pripravcima koji će vam pomoći.

Sprej od limuna

Mravi ne vole citruse i jednostavno ih oterajte tako što ćete iscediti malo limuna u šoljicu ili u prskalicu i time poprskati listove.

limun
foto: Profimedia

Ako je previše mrava i limun ne deluje, pokušajte da prokuvaze nekoliko limuna i narandži u običnoj vodi tokom 15 minuta. Tečnošću koju ste dobili poprskajte listove.

Tečnost od sapuna

Tečnost od sapuna najlakši je način za izradu mravljeg repelenta. Pomešajte čajnu kašičicu tekućeg deterdženta za pranje posuđa u 500 mililitara tople vode.

cimet
foto: profimedia

Tečnošću poprskajte biljku i prostor oko nje. Ako imate ulje peperminta dodajte nekoliko kapljica. Ovom tečnošću biljke špricajte noću kako biste jutarnjim zalivanjem uklonili sapun s površine.

Određeni začini

Cimet, prah čili papričice, mlevenu kafu, osušenu mentu ili klinčić možete rasipati oko biljke. Mravi ne vole začine, pa će ih to sprečiti da se približavaju vašem bilju.

(Kurir.rs)

Bonus video:

07:09

ZAŠTO SMRDIBUBE SMRDE? Biolog objasnio šta insekt ispušta kada se oseti ugroženo I DA LI JE OPASNO ZA LJUDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track