BRIGA O BOLESNOJ MAJCI MI JE UNIŠTILA ŽIVOT: Kada je otišla u starački dom, SVANULO MI JE! U kući je imala BIZARNE ispade
Foto: Profimedia

JEDVA DOČEKALA

BRIGA O BOLESNOJ MAJCI MI JE UNIŠTILA ŽIVOT: Kada je otišla u starački dom, SVANULO MI JE! U kući je imala BIZARNE ispade

Žena -

Medicinska sestra po imenu Rubi počela je svoju ispovest rekavši da je njena majka oduvek bila nasilna, sklona osuđivanju drugih i da je u sebi imala tračak zlobe.

Ova žena se otvorila i ispričala iskrenu priču o tome kako je briga o bolesnoj majci uništila njen privatni život. Iako je već danas svima jasno da 'odbačeni' ne idu u domove za stare, već da stariji mogu čak neobično da žive u društvu svoje generacije, mnogi se ipak odlučuju da sami brinu o svojim nemoćnim roditeljima. Ipak, svoju priču i iskustvo o tome kako joj je bilo dok je brinula o bolesnoj majci podelila je čitalac platforme „Kuora”.

starica, starost, penzioner, tuga, samoća
foto: Profimedia

Dok je pričala šta joj se dogodilo, majka je postala nepodnošljiva i zagorčavala joj život svakog dana. Medicinska sestra po imenu Rubi počela je svoju ispovest rekavši da je njena majka oduvek bila nasilna, sklona osuđivanju drugih i da je u sebi imala tračak zlobe. Otišla je od kuće sa 17 godina, jer je bila umorna od batina.

žena, vrištanje, žena vrišti
foto: Profimedia

Od roditelja se odselila 3.000 kilometara i nakratko ih posećivala svake dve-tri godine. Kada su se razboleli, desio se obrt i ona je odlučila da se pobrine za njih.

"Kada je otac počeo da slabi fizički, a majka psihički, sve se promenilo. Posećivala sam ih svake četiri nedelje tri do četiri dana da ih vodim kod lekara, u apoteku, da kupim hranu. Očistila bih njihovu kuću, uradila šta god je bilo potrebno i napunila njihove organizatore pilula za sledeći mesec", opisala je ona.

Izvan njenih granica

Svaki put bi došla avionom i iznajmila auto na aerodromu. To je, naglašava, bio ogroman trošak. Uz to, svaki put je koristila godišnji odmor, a na kraju je iskoristila sve dane odsustva koje je godinama štedela.

starica, stara žena
foto: Profimedia

"Kada mi je otac umro, pokušala sam da brinem o majci kod kuće. Lutala je dan i noć, čak i kada je napolju bilo 10 ispod nule. Gurnula je krpe u sve odvode i otvorila sve slavine, upalila plinski šporet, ali bez paljenja plamena. Zatim bi u drugim situacijama stavljala stvari na plinski šporet (kao što su knjige, papiri i jednom gomila novca) i onda bi upalila plamen. Pretila mi je noževima, razbijenim staklom, čak i očevim skrivenim revolverom. Nikada nisam mogla da odspavam ceo sat jer je moja majka bila opasna. Ona nije spavala, pa nisam mogla ni ja. Trebalo je mesec dana da joj nabavi krevet u staračkom domu. Bio je to najgori mesec u mom životu, a ja sam mnogo toga doživela“, rekla je Rubi.

Iznenadni preokret

Mesec dana nakon što ju je smestila u dom, njena majka je svedočila da je iznenada procvetala!

"Ona je volela da bude tamo. Svi u domu su je voleli. Bila je toliko narcisoidna da nikada nije prestala da se trudi da ostavi najbolji mogući utisak. Bila je toksična za mene, ali za sve ostale je bila divna i šarmantna. Vremenom se psihički pogoršala do te mere da je izgubila i tu potrebu, pa se vratila svojoj pravoj prirodi, ali eto, srećno živi u domu još koju godinu. To je bilo najbolje mesto za nju“, rekla je medicinska sestra i dodala:

starački dom, hodalica, starija žena, operacija kuka, rehabilitacija, banja
foto: Shutterstock

"Nikome ne bih savetovala da napusti svoj dom i porodicu kako bi bio bliže roditeljima i brinuo o njima. Ako su i tvoji roditelji bili nasilnici, onda posebno. Nikome ne bih savetovala da zbog brige o nemoćnim roditeljima potpuno osiromaši kao ja, jer onda osiromašuju i svoju decu. Ne bih im ni savjetovao da celu godišnju platu troše na negu, jer to niko ni psihički ni fizički ne može sebi priuštiti“, prenosi Mojevrijeme.

starački dom
foto: Profimedia

"Ako su vaši roditelji bili dobri prema vama i želite da se brinete o njima, onda je najbolje da priuštite da renovirate svoj dom kako biste zadovoljili potrebe starijih ili se sami uselite u takav dom. Ali nemojte uništavati svoj život, živote svoje dece ili svoj brak misleći da su starački domovi najgora moguća opcija za starije. Setite se moje majke, kako je tamo cvetala“ zaključila je Rubi svoje obraćanje pratiocima.

(Kurir.rs/Naj žena)

Bonus video:

00:20

Baka od 90godina obeležila Svetski dan velnesa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track