FOTOGRAFIJA IZ MLADOSTI MOJE MAJKE OTKRILA JE NJENU NAJVEĆU TAJNU: Detalj na ruci je bio KLJUČAN, a sve je počelo od njene SAHRANE
Foto: Twitter/ ameliaoberhardt

ODMAH JE KRENULA U ISTRAŽIVANJE

FOTOGRAFIJA IZ MLADOSTI MOJE MAJKE OTKRILA JE NJENU NAJVEĆU TAJNU: Detalj na ruci je bio KLJUČAN, a sve je počelo od njene SAHRANE

Žena -

U trenutku kada je videla staru fotografiju svoje mame kako drži bebu u naručju, dok stoji pored mladića koji je grli, Amelija Oberhard je shvatila da zapravo nikada nije ni poznavala svoju majku.

Bilo je to na dan sahrane njene mame, a fotografija je bila deo projekcije slajdova na njenom bdenju u pabu u Brizbejnu.

- Slika je izgledala kao porodični portret: mama je nosila burmu. Problem je bio što mladić koji je stajao pored nje nije bio moj tata i beba nisam bila ja. Nisam imala pojma ko su oni. Osećala sam se kao da temelji moje porodične priče padaju pod moje noge - ispričala je Oberhard u svom podkastu, kako prenosi "News.com.au".

Kako je na fotografiji napisana vremenska oznaka 1973, ova žena računa da je njena majka tada imala svega 17 godina.

- Ko je bio mladić? Ko je bila beba? I zašto je mama odnela ovo tajno poglavlje svog života u grob - pita se njena ćerka, koja je potresena i odlučna da dobije odgovore, krenula u 12-godišnju potragu za istinom.

Za početak je pronašla fotografiju. Kako kaže Oberhard, njena majka je odrasla u strogoj katoličkoj porodici, gde su devojke bile skromne, žene domaćice, muškarci glavni - a odnosi pre braka su bili strogo zabranjeni.

- Ali kao tinejdžerka, mama je bila ekstrovertna, živahna i žudela da putuje svetom. Zaljubila se u jednog mladića. Uprkos budnom oku njene porodice, njihova veza je postala intimna i ona je zatrudnela. Pitala sam porodicu, prijatelje i ljude iz mamine prošlosti za više detalja. Ispostavilo se da je to mladić na fotografiji - razotrkiva Oberhardova detalje iz prošlosti svoje majke.

I njen otac joj je priznao da je znao za majčin prvi brak i da se mladić zove Majkl Dejvis. Pretpostavljao je da je beba njihova, ali nije znao sa sigurnošću.

- Mama nikada nije želela da priča o tome, a tata je nije ispitivao - objašnjava ćerka tragajući za odgovorima.

Iako je skrivala svoju prošlost, njena majka je bila poznata, kako objašnjava Oberhard, kao glamurozni pisac za novine "Courier Mail iz Kvinslenda" tokom devedesetih.

- Bila je ekvivalent vrhunske uticajne osobe svog vremena - pozivana je na sve najekskluzivnije zabave, dobijala je luksuzne poklone i udvarale su joj se poznate ličnosti. Alkohol je bio njen otrov. Prvobitno je držanje čaše šampanjca u ruci bio samo deo njenog posla dok se družila na zabavama i zabavljala kod kuće kada smo moj brat i ja bili mladi. Kasnije je to preraslo u zavisnost. Možda je to bio stres, raspad porodice ili čak genetska predispozicija. Ili ju je možda proganjalo traumatično poglavlje njene prošlosti - pita se njena ćerka.

Ona se priseća da je njen odnos sa majkom oduvek bio buran. Kao odrasla osoba, pokušavala je bolje da je upozna, ali ako bih je ikada pitala za njenu prošlost, majka bi se oduprla razgovoru.

- Zavisnost od alkohola je srceparajuća. U poslednjim godinama, mama je postala sopstvena senka i borila se sa raznim zdravstvenim komplikacijama. Umrla je u bolnici u 56. godini. Sada, kada sam i sama majka, shvatila sam da moram da saznam više o njoj, da bih mogla da rešim svoje probleme i da budem mama kakva sam želela da budem. Morala sam da pronađem mladića na fotografiji - ističe Oberhardova.

Međutim, ima mnogo M. Dejvisa u imeniku belih strana. Nije mogla da ga pronađem ni na Guglu, ni Fejsbuku, ni Instagramu, ni LinkedInu. Niko nije imao drugih tragova.

- U međuvremenu, nagađala sam istinu o toj fotografiji sa svakim ko bi me saslušao. Ono što me šokiralo je to što su mi svi rekli da već znaju nekoga sa sličnom pričom. To me je navelo da napravim podkast o svom putovanju, koje će me odvesti duboko u mračnu eru za žene u Australiji 1970-ih, kada su kontracepcija i abortus bili nedostupni, a nevenčane majke bile prisiljene da daju svoje bebe - opisuje ova žena.

Mislila je da je naišla na blokadu u maminoj priči, kada ju je pozvao producent podkasta i sa vestima da su pronašli pravog Majkla Dejvisa i da živi u Kernsu.

- Izleteli smo da ga dočekamo. Majkl, topao, opušten i ljubazan čovek srednjih godina, potvrdio je da je on mladić na slici. Seća se mame kao mlade žene pune ljubavi, zabavne i avanturističke. "Bili smo samo mladi i zaljubljeni i da, bilo je kul", rekao je - prepričava Oberhardova susret sa maminim prvim mužem.

Međutim, priča ima obrt. Kako je Majkl objasnio, njena mama je imala iznenadni pobačaj neposredno pre njihovog na brzinu planiranog venčanja, od kog nisu odustali zbog očekivanja porodice. Međutim, mladi brak nije potrajao i na kraju su se razveli, što je bila još jedna stigma za maminu porodicu.

A ko je onda bila beba na fotografiji?

- Majkl je rekao da je to mladi rođak sa njegove strane porodice - konačno otkriva Oberhardova i dodaje da se, iako je misterija rešena, još uvek pita o uticaju ove ere na mamu i kako je to oblikovalo njen život:

- Umrla je premlada i nikada nije stigla da vidi mog brata i mene kako se venčamo, niti da upozna nekog od njenih unuka. Volela bih da mogu da sednem sa njom i porazgovaram samo još jednom.

(Kurir.rs/ Ona.rs)

Bonus video:

08:00

TAJNA IZRADE ŠEŠIRA NALAZI SE U OVOJ RADIONICI STAROJ CEO VEK! Šeširdžija: Kupujemo materijal iz poslednjih fabrika u Evropi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track