KAKO ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA UTIČE NA ZDRAVLJE? Poremetiće nam se bioritam, a evo kome će trebati i do 2 NEDELJE da se navikne!
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE

KAKO ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA UTIČE NA ZDRAVLJE? Poremetiće nam se bioritam, a evo kome će trebati i do 2 NEDELJE da se navikne!

Žena -

Noć između 28. i 29. oktobra je rezervisana za pomeranje kazaljki na satu za jedan sat unazad.

Pomeranje kazaljki za mnoge predstavlja sat vremena dužeg sna, međutim, ovo ima uticaja i na ceo naš organizam. Naročito nije pogodna za meteoropate i hronične bolesnike, međutim, nisu isključeni ni ljudi koji nemaju nikakve zdravstvene tegobe.

sat, pomeranje sata, pomeranje kazaljki, Evropska komisija, Evropski parlament, rezolucija
foto: Shutterstock

Poznato je da svaka osoba ima svoj unutrašnji sat, pa je potrebno određeno vreme ako se on poremeti da se stvore nove navike.

Mnogo ljudi, naročito zaposleni, svesni su da prelazak na zimsko računanje vremena znači da svetlost dana gotovo neće videti tokom radnih dana i to je je još jedna negativna posledica pomeranja sata koje nam se bliži i kom se definitivno niko ne raduje.

zimsko računanje vremena
foto: Shutterstock

Sve to negativno utiče na psihu i bioritam, ali i na naše zdravlje, jer je Sunce važan izvor vitamina D. Najugroženijima će biti potrebno barem dve nedelje da se vrate u normalno stanje i "uhvate" novi bioritam koji će im odgovarati.

Promene godišnjih doba utiču na psihu, pa je sasvim logično i da pomeranje sata donese lošije raspoloženje i glavobolju.

(Kurir.rs/B92)

Bonus video:

03:17

Stručnjak otkrio koja se tajna krije iza LETNJEG RAČUNANJA VREMENA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track