JAGOŠ MARKOVIĆ JE JEDINI VEROVAO U MENE! Branka Katić: Zahvalna sam mu što me je vratio na scenu!
Foto: Dragana Udovičić

emotivna

JAGOŠ MARKOVIĆ JE JEDINI VEROVAO U MENE! Branka Katić: Zahvalna sam mu što me je vratio na scenu!

Kultura -

Glumici Branki Katić u nedelju veče, nakon izvođenja predstave "Tramvaj zvani želja", u Beogradskom dramskom pozorištu uručene su dve nagrade. Pored priznanja "Miloš Žutić", za ulogu Blanš u ovom komadu, ovenčana je i nagradom za najbolju glumicu Festivala malih scena u Rijeci.

Branka Katić
foto: Dragana Udovičić

Za priznanje koje nosi ime po velikom glumcu bilo je predloženo 15 njenih kolega, a žiri ,u sastavu Branka Petrić, Vesna Čipčić, Dragana Đukić i Miodrag Miki Krstović, odluku je doneo jednoglasno. Inače, nagradu "Miloš Žutić" ustanovilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije 1994. godine i dodeljuje se za najbolje glumačko ostvarenje, za ulogu koja se može okarakterisati kao tragalačka i kao putokaz u glumi.

- Danas je najlepši dan moje pozorišne karijere. Hvala svima vama u publici na ljubavi. Ponesite kući od moje Blanš malo njene ranjivosti i shvatite da je tim ljudima kao što je ona potrebna pomoć. Volela bih da posle ove predstave budemo bolji jedni prema drugima, što će značiti da smo mi kao umetnici uspeli - rekla je Katićeva, koja je pozdravljena ovacijama.

Branka Katić
foto: Dragana Udovičić

Nagrada se sastoji od plakete u bronzi s likom Miloša Žutića (rad akademskog vajara Zvonka Novakovića), od unikatne diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića, i od novčanog iznosa. Branka se nekoliko sati ranije družila s medijima.

- Nagrada "Miloš Žutić" je kruna moje pozorišne karijere i dosadašnjeg rada. Ona mi daje još jednu lepu potvrdu da sam dobro uradila što sam se vratila i što sam poslednje dve i po godine života posvetila ulogama u Beogradskom dramskom pozorištu - rekla je glumica za Fonet.

Jagoš Marković
foto: Dragana Udovičić

Tom prilikom setila se i pokojnog reditelja Jagoša Markovića, koji je zaslužan za njen povratak na pozorišnu scenu.

- Jagoš se setio da sedim u Londonu. Verovao je da mogu da odigram neke divne uloge. Marković je bio prvi koji me je pozvao da se vratim i na tome sam mu beskrajno zahvalna - kazala je Katićeva.

Branka Katić
foto: Dragana Udovičić

Hrvatska publika trenutno uživa u njenoj sjajnoj ulozi u seriji "Ćutanje", gde je stigla kao pojačanje u drugom delu. Naredne godine se očekuje novi film "Žal" Koste Đorđevića, na kom je radila sa svojim starijim sinom.

- Moja deca vole Beograd i nema razloga za nostalgijom. Moj i njihov dom je i ovde i u Londonu. Dom je tamo gde si ti i gde su oni koje voliš. Stariji sin otišao je na studije u Njujork - otkrila je Katićeva na druženju s novinarima.

Katarina Žutić
foto: Radovan Rosić

Na dodelu nisu došle Katarina Žutić i Ceca Bojković

Već drugu godinu glumačku nagradu "Miloš Žutić" dobijaju dramski umetnici iz Beogradskog dramskog pozorišta. Miodragu Mikiju Krstoviću pripala je prošle pozorišne sezone za ulogu Miloša u predstavi "Cement Beograd". Na njenom uručenju su bili Žutićeva ćerka i supruga Katarina Žutić i Svetlana Ceca Bojković, ali su ove godine izostale sa slavlja. Nakon predstave "Tramvaj zvani želja", u režiji Lenke Udovički, nije bilo ni koktela, a ni proslave. Glumica je samo popila piće s prijateljima.

Kurir.rs/

Bonus video:

05:21

VREME JE DA POSVETIM KARIJERI: Branka Katić progovorila o projektima u Srbiji, ali i o POVRATKU U BEOGRAD SA PORODICOM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track