NAVIKE U LIČNOJ HIGIJENI KOJE SU POTPUNO POGREŠNE: Ceo život radite OVIH 8 STVARI, a niste svesni koliko LOŠE utiču
Foto: Shutterstock

PROMENITE IH

NAVIKE U LIČNOJ HIGIJENI KOJE SU POTPUNO POGREŠNE: Ceo život radite OVIH 8 STVARI, a niste svesni koliko LOŠE utiču

Žena -

Većina ljudi od detinjstva ima ustaljene svakodnevne navike telesne higijene, ali ponekad niste možda svesni da neke stvari radite pogrešno. Čak i jednostavno pranje zuba možda radite pogrešno.

Ovo je 8 saveta koji mogu da poprave higijensku rutinu za vaše opšte dobro

1. Nošenje dnevnog uloška ceo dan

Higijena, Uložak, Tampon
foto: Profimedia

Stručnjaci ne preporučuju nošenje uložaka tokom celog dana. Treba ih menjati svakih 3-5 sati. Osim toga, menstrualne uloške treba menjati svaka 4 sata, a ponekad je bolje menjati ih svaka 2 sata. Za menstrualne čašice preporučeno vreme nošenja je 4-6 sati.

2. Korišćenje štapića ili oštrih predmeta za čišćenje ušiju

Uho, Štapići za uši
foto: Profimedia

Lekari preporučuju da budete pažljiviji s ušima i prestanete da ih čistite štapićima. Nemojte ih čistiti ničim manjim od krpice na prstu. Studije takođe ne preporučuju korišćenje ostalih pomagala za uši jer nisu učinkoviti i mogu čak da uzrokuju povrede.

3. Svakodnevni piling kože

tuširanje, kupanje, kosa, mokra
foto: Profimedia

Nova koža se obnavlja svakih 6 nedelja, a agresivni piling zapravo dovodi do suve i nadražene kože. Korišćenje sunđera pod tušem zapravo je mehanički piling. Držite se sunđera samo dva puta nedeljno.

4. Menjanje uložaka za obuću ređe od jednom godišnje

Obuća
foto: Shutterstock

Bolje je zameniti uloške između 6-12 meseci uz redovnu upotrebu. Pre svega, stari ulošci prestaju da podržavaju vaš luk stopala. Drugo, počinju loše da mirišu zbog bakterija. Takođe, nije zdravo nositi cipele bez čarapa.

5. Ne ribanje pazuha

pazuh
foto: Shutterstock

Stručnjaci kažu da je i pazusima potreban piling, pogotovo ako se brijete. Koristite sunđer za nanošenje pilinga za telo, ali budite nežni. Ako vam je koža ispod pazuha osetljiva, koristite sredstvo za čišćenje lica. Uradite im piling dva puta nedeljno.

6. Korišćenje antibakterijskog sapuna na licu

umivanje
foto: Shutterstock

Jače ne znači bolje, zdravije je izbegavati sredstva za čišćenje koja čine kožu suvom i nadraženom. Stoga izbegavajte jake sapune, uključujući antibakterijske. Sastojci u takvim sapunima skidaju s kože hidratantna ulja.

7. Svakodnevno korišćenje antibakterijskog sapuna za ruke

ruke, pranje ruku, live korona
foto: Shutterstock

Bolje je preskočiti korišćenje antibakterijskog sapuna za ruke svaki dan. Nije dokazano da su sastojci sigurni za svakodnevnu upotrebu i tokom dužeg vremenskog perioda. Takođe, nema dokaza da je obični sapun manje učinkovit.

8. Korišćenje pritiska dok perete zube

devojka, momak, pranje zuba, četkica za zube
foto: Profimedia

Studija je pokazala da primena više od laganog pritiska na zube ili pranje duže od 2 minuta ne čini ih čistijima. Štaviše, može povećati rizik od oralnih zdravstvenih problema.

(Kurir.rs/ Bright Side/ L. S)

Bonus video:

02:21

SVI MISLE DA JE OVA BOLEST ISKORENJENA, A VREBA NA SVAKOM KORAKU! Simtom je svrab, ali češanje pogoršava stvar HIGIJENA PRESUDNA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track