MISLITE DA JE PREHLADA, KAD ONO SINDROM BOŽIĆNE JELKE: Simptomi ove praznične bolesti mogu da traju i do nekoliko meseci!
Foto: Shutterstock

ČUVAJTE SE

MISLITE DA JE PREHLADA, KAD ONO SINDROM BOŽIĆNE JELKE: Simptomi ove praznične bolesti mogu da traju i do nekoliko meseci!

Žena -

Nova godina nam stiže za 10 dana i uveliko u vazduhu vlada praznično raspoloženje. Gradovi su uveliko okićeni, kao i domovi. Jelka je glavni simbol Nove godine. Oni koji je nisu okitili, još uvek nije kasno, ali oprezno. I jelke nose određeni rizik po zdravlje, bilo da se radi o prirodnoj ili veštačkoj jelki.

Ako ste skloni respiratornim infekcijama, često vam je začepljen nos, kijate ili kašljete, i koža vas svrbi u oči praznika, možda nije u pitanju prehlada, već ste alergični na jelku. Postoji nekoliko uzroka alergije koji se mogu naći na jelki koju unosite u kuću.

Nova Godina, novogodišnja jelka, jelka, ukrasi, novogodišnji ukrasi
foto: Shutterstock

Šta je "sindrom božićne jelke"?

Dermatolozi smatraju da osoba pati od ovog sindroma kada pokazuje simptome slične onima izazvanim alergijama. To uključuje začepljen nos, kijanje ili kašalj. "Sindrom božićne jelke" može da se javi kod prirodnog drveta, ali i kod veštačkog. Prema rečima pedijatra dr Zakarija Rubina, možda će biti potrebni meseci da se otarasite simptoma.

Neobično je biti alergičan na samu jelu, iako uključuje alergene kao što je polen (kada je u pitanju prirodno drvo). Iako polen jele u zimskom periodu ne izaziva alergijske reakcije (jer se vrsta razmnožava u proleće), može da sadrži polen na granama, a koji oslobađaju u jesen. Jele i drugi četinari takođe sadrže hemijska jedinjenja koja se nazivaju terpeni u smoli ovih stabala. Uz pomoć terpena, četinari imaju taj specifičan miris, ali mogu da izazovu upale u respiratornom sistemu, bilo da ste alergični ili ne.

- Imuni sistem može da percipira ova jedinjenja kao stranu supstancu i aktivira različite odbrambene mehanizme - rekao je dr Rubin.

Vranje, pismo Deda Mrazu, jelka, novogodišnja jelka, novogodišnji ukrasi, okićena jelka
foto: T.S.

Osim toga, "sindrom božićne jelke" mogu da izazovu i druge supstance na drvetu. To uključuje pesticide, prašinu, ostatke insekata i izmet, pa čak i buđ. Sve ovo može da dovede do alergijskih reakcija.

Prema studiji iz 2011. koja je posmatrala nekoliko uzoraka božićnih jelki, takvo drvo u proseku ima 50 različitih vrsta buđi.

Takođe i veštačka jelka može da izazove alergijske reakcije. U njoj se mogu naći insekti i njihove izlučevine, kao i vlaga i buđ. Buđ može da se razvija na vlažnim uslovima kao što su tavani, podrumi ili garaže. Ovo su mesta gde ljudi rutinski ostavljaju jelke. Tuširanje svako veče takođe pomaže u uklanjanju alergena iz tela i kose. Ukoliko alergijske reakcije ne prestanu i prošire se na kožu, potrebno je da se odmah obratite svom lekaru za pomoć.

(Kurir.rs/MONDO/A.G.)

Bonus video:

00:22

Snimak iz karleušine vile na dedinju: Lutka sa njenim likom, jelka, kolači - sve je spremno za doček Nove godine!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track