KAKO SE PRAVI HUMUS? Recept Džejmija Olivera garantuje najukusniji NAMAZ OD LEBLEBIJA, koji topi kalorije a idealn je u postu
Humus je tradicionalni namaz poreklom iz Egipta koji je poslednjih godina sve dominantniji u ishrani ljudi širom sveta. Status zvezde među hranom dobio je zbog bogatog ukusa, hraljivosti i niske kalorijske vrednosti.
Ovaj namaz je bogat proteinima i zbog toga je popularan među vegeterijancima, a leblebije koje su osnovni sastojak su efikasne u sprečavanju nagomilavanja holesterola u krvnim sudovima, a regulišu i nivo šećera u krvi.
Priprema humusa je veoma jednostavna, idealan je za vreme posta, ali i vrele dane, jer kažu da topi salo. U nastavku pogledajte recept Džejmija Olivera za ovo zdravo i ukusno jelo.
Sastojci:
- 800g leblebija,
- 4 kašičica tahinija (susam pasta),
- 2 češnja belog luka,
- 1 kašičica morske soli,
- 6 kašika hladno ceđenog maslinovog ulja,
- 3 kašike soka od limuna,
- paprika i peršun (po izboru)
Potopite leblebije u vodu i ostavite ih da prenoće, a sledećeg dana ih kuvajte oko sat vremena. Kada se skuvaju, ubacite ih u blender i dodajte dobro usitljeni beli luk i so, a potom postepeno dodajte tahini, maslinovo ulje i sok od limuna. Kada dobijete kompaktnu smesu, humus je spreman za posluženje. Ukoliko želite, prilikom serviranja ga možete ukrasiti mlevenom paprikom i peršunom.
(Kurir.rs/I.M.)
Bonus video:
PREDSEDNIK VUČIĆ: SAD uvode sankcije NIS, razgovaraćemo i sa Rusima i sa Amerikancima! Studentima su ispunjeni svi zahtevi! Stanovi za mlade od 20 do 35 godina