NAMAZ KOJI TOPI KALORIJE: Ovo je najbolji recept za humus! OBOŽAVAĆETE GA!
Foto: Shutterstock

Popularan u celom svetu

NAMAZ KOJI TOPI KALORIJE: Ovo je najbolji recept za humus! OBOŽAVAĆETE GA!

Žena -

Humus je klasičan arapski namaz koji se prvobitno pravio u Egiptu, a danas je popularan u celom svetu što zbog bogatog ukusa, što zbog hraljivosti i niske kalorijske vrednosti. Pravi se od leblebija koje su veoma zdrave jer ne sadrže holesterol i zasićene masti.

Bogate su proteinima i zato je humus omiljen među vegetarijancima. Leblebije su efikasne u sprečavanju nagomilavanja holesterola u krvnim sudovima, a regulišu i nivo šećera u krvi. Humus sadrži i dosta omega 3 masnih kiselina, koje su odlične za poboljšanje inteligencije i održavanje zdravog srca.

Povrh svega toga, ovo jelo ima i gvožđa, vitamina B6, mangana, bakra, folne kiseline i amino kiselina. Triptofan, fenilalanin i tirozin su amino kiseline koje se nalaze u humusu i koje promovišu dobar i kvalitetan san i podižu raspoloženje. Možete ga koristiti kao namaz u sendvičima, kao preliv za salatu ili testeninu ili kao umak za sirovo povrće i prilog za glavna jela. Priprema humusa je veoma jednostavna, a u nastavku pogledajte recept Džejmija Olivera za ovo zdravo i ukusno jelo.

Sastojci:

800g leblebija, 4 kašičica tahinija (susam pasta), 2 češnja belog luka, 1 kašičica morske soli, 6 kašika hladno ceđenog maslinovog ulja, 3 kašike soka od limuna, paprika i peršun (po izboru)

Priprema:

Potopite leblebije u vodu i ostavite ih da prenoće, a sledećeg dana ih kuvajte oko sat vremena. Kada se skuvaju, ubacite ih u blender i dodajte dobro usitljeni beli luk i so, a potom postepeno dodajte tahini, maslinovo ulje i sok od limuna. Kada dobijete kompaktnu smesu, humus je spreman za posluženje. Ukoliko želite, prilikom serviranja ga možete ukrasiti mlevenom paprikom i peršunom.

(injournal.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track