SVAKI 10. TINEJDŽER IMA SIMPTOME DEPRESIJE! Kako da je prepoznate, kome da se obratite za POMOĆ i šta je BESPLATNO, A ODLIČNO!
Foto: Shutterstock

UZ SV. DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

SVAKI 10. TINEJDŽER IMA SIMPTOME DEPRESIJE! Kako da je prepoznate, kome da se obratite za POMOĆ i šta je BESPLATNO, A ODLIČNO!

Život -

Čak 10 do 15% dece i adolescenata u svetu imaju neki od simptoma i znakova depresije kao što su razdražljivost, smanjeno interesovanje za aktivnosti koje su do tada pričinjavale zadovoljstvo, poremećaji pažnje, ishrane i sna, somatski simptomi kao što su glavobolje, bolovi u stomaku, umor!

Dete, Depresija
foto: Shutterstock

Inače, ove godine tema obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja ispred Svetske zdravstvene organizacije i Ministarstva zdravlja Republike Srbije je Mentalno zdravlje kao globalni prioritet. Pre početka pandemije Covid-19 procenjuje se da je jedna od osam osoba u svetu živela sa mentalnim poremećajem, a smatra se da je nakon nje stanje znatno lošije kako među odraslima, tako i među decom i adolescentima. Baš u toj mlađoj populaciji depresija je najrasprostranjeniji mentalni poremećaj!

Deca
foto: Privatna Arhiva

Institut za ženski sport ove godine se priključio obeležavanju Svetskog dana mentalnog zdravlja, razgovorima na temu depresivnosti kod dece, ali i metodama pomoći i samopomoći devojčica.

„Upravo zbog postojanje ovakve statistike i svesti o značaju mentalnog zdravlja Institut od momenta svog osnivanja od strane proslavljenog košarkaškog trenera srpske reprezentacije Marine Maljković, broji i članove medicinskog tima koji se intenzivno bave mentalnim zdravljem devojčica i njihovim adekvatnim psihomotornim razvojem. U okviru svakog polugodišta Institut realizuje interaktivne i edukativne radionice na razne psihološke teme, dok je devojčicama psihološka pomoć dostupna svakog dana“, poručila je Irena Anđelković, pshiolog i član medicinskog tima Instituta za ženski sport.

Marina Maljković
foto: Beta / Branislav Božić

Pokretanje tela oslobađa nagomilanu energiju i smanjuje nivo hormona stresa. Čak i kratki periodi fizičke aktivnosti imaju značajno dugotrajno dejstvo, a u okviru ovog Instituta podaci koji su dobijeni anketom devojčica ove godine kažu da čak 86% ima više energije, a skoro svaka treća (34%) da je bolje raspoložena od kada redovno trenira. Takođe, 80% roditelja primetilo je neku pozitivnu promenu kod devojčice od kada trenira.

Kako da prepoznamo da li je dete depresivno?

Sve do šezdesetih godina prošlog veka smatralo se da su deca i adolescenti imuni na depresiju, jer je „detinjstvo srećan i bezbrižan period, i ne postoji razlog za depresivna reagovanja”. Međutim, istina je sasvim drugačija. Ono što je karakteristično kod dečije depresivnosti, a značajno se razlikuje u odnosu na odrasle je to da se tuga i depresivno raspoloženje najčešće ispoljavaju kao razdražljivost.

deca, depresija, korona virus
foto: Shutterstock

Osim toga, prisutno je i smanjeno interesovanje za aktivnosti koje su do tada pričinjavale zadovoljstvo, poremećaji pažnje, ishrane i sna, somatski simptomi kao što su glavobolje, bolovi u stomaku, umor. Takođe, problemi u ponašanju budu visoko izraženi a obično ih prepoznajemo kao agresivnost, ispadi besa, uznemirenost, plačljivost, a nisu isključene ni suicidalne misli.

Kako roditelji mogu da pomognu u sprečavanju i suzbijanju depresivnosti kod deteta?

Kada su simtomi dugotrajni i veoma izraženi, neophodno je potražiti stručnu pomoć u cilju procene da li je detetu neophodna terapija, da li se radi o uobičajenim simptomima puberteta ili normalnoj razvojnoj fazi. Međutim, ključ je u prevenciji.

Neophodno je sa detetom konstantno razvijati odnos poverenja kako bi u svakom trenutku roditelj imao tačan uvid u njegove misli i ponašanja. Roditelj je dužan da pristupi sa razumevanjem, da detetu pruži osećaj sigurnosti kod kuće, podiže nivo njegovog samopouzdanja i usmerava ga na fizičke aktivnosti koje će učiniti da se bolje oseća.

Sreća, Porodica
foto: Shutterstock

SAVETI ZA RODITELJE:

o Nadzor spavanja, da li spavaju i koliko dugo, neophodno je da imaju zdrav san

o Ishrana, veoma bitno je da unose što više hranljivih materija koje im daju energiju

o Pokušajte da ih odvojite od aktivnosti koje im stvaraju stres

o Dajte im dovoljno vremena za predah u toku svakodnevnih aktivnosti

o Negujte dobre odnose koje su izgradili sa drugima i podstičite ih na nova prijateljstva

o Naučite da prepoznate koji su znaci upozorenja da se depresivnost pojačava

o Smanjite vreme boravka ispred ekrana i uključite ih u sportske aktivnosti!

Deca
foto: Privatna Arhiva

BESPLATNO A MNOGO POMAŽE

Kako više od 60 odsto devojčica osnovnoškolskog uzrasta kod nas nema redovnu fizičku aktivnost, Institut za ženski sport uspostavio je sistem besplatnih škola sportova za devojčice uzrasta od 7 do 14 godina u 19 gradova širom Srbije, u kojima na 33 lokacija, radi trening dva puta nedeljno više od 30 iskusnih trenera za 16 sportova.

Za sve informacije i uspis možete pozvati broj telefona Instituta 063 238204, posetiti websajt www.institutzazenskisport.rs ili putem Instagram i Facebook profila @institutzaženskisport. Upis u besplatne škole sportova vrši se dolaskom na prvi trening, a trenutno ih pohađa više od 2.000 devojčica.

Deca
foto: Privatna Arhiva

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

01:52

RODITELJI VEOMA ZABRINUTI: Pandemija korone ostavlja posledice na MENTALNO ZDRAVLJE najmlađih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track