TIHE POLNO PRENOSIVE BOLESTI NAJVIŠE VREBAJU MLADE I S*KSUALNO AKTIVNE: Dr Kostić upozorava na posledice, a evo kako se ZAŠTITITI
Foto: Profimedia

preventiva

TIHE POLNO PRENOSIVE BOLESTI NAJVIŠE VREBAJU MLADE I S*KSUALNO AKTIVNE: Dr Kostić upozorava na posledice, a evo kako se ZAŠTITITI

Život -

Svakog dana u svetu se registruje više od milion slučajeva polno prenosivih bolesti, ili oko 370 miliona godišnje.

Najzastupljenije su kod mladih i seksualno aktivnih osoba od 15 do 25 godina, i procena je da svaka peta osoba u tom dobu ima jednu od osam najčešćih polno prenosivih bolesti.

dr Aleksandra Kostić
foto: Printscreen/RTS

„Dobra stvar je što je svest o redovnim ginekološkim pregledima među mladim osobama jako visoka i mnogo bolja nego kod starije populacije. Mladi često dolaze na preglede i traže savete, posebno o kontracepciji“, kaže Aleksandra Kostić, specijalistkinja ginekologije i pomoćnica direktora Doma zdravlja Čukarica za RTS.

Čest problem u Srbiji je što mladi gledaju na kontracepciju kao metod sprečavanja trudnoće, a manje na sredstvo za sprečavanje polno prenosivih bolesti.

„Tu se radi o neodgovornom ponašanju, pre svega kao posledica neprosvećenosti. Najveći broj polno prenosivih bolesti se javlja između 16. i 26. godine, upravo zbog čestog menjanja seksualnih partnera. Treba napomenuti i da je problem korišćenje alkohola i droge koji dovode do gubitka kontrole“, ističe Aleksandra Kostić.

Prema njenim rečima, najčešća polno prenosiva bolest kod mladih su kondilomi, ali se oni lako uklanjaju i lekare ne zabrinjavaju mnogo.

Mnogo su gore polno prenosive bolesti koje se ne vide, takozvane „tihe bolesti“, koje mogu da ostave itekako ozbiljne posledice.

dr Aleksandra Kostić
foto: Printscreen/RTS

„Nedovoljno lečene polno prenosive bolesti mogu da dovedu do trajne neplodnosti, koja danas poprima epidemijske razmere. Pre svega, infekcije hlamidijom, ali i zahvati koji se rade zbog predmalignih i malignih oboljenja kao posledica infekcije humanim papiloma virusom“, objašnjava pomoćnica direktora Doma zdravlja Čukarica.

Napominje i da mlade osobe treba da se obrate ginekologu i pre stupanja u seksualne odnose radi saveta o kontracepciji i zaštiti od bolesti, a posebno one koje do 16. godine nisu dobile prvu menstruaciju.

Aleksandra Kostić ističe važnost vakcinacije mladih osoba protiv humanog papiloma virusa.

Ilustracija
Ilustracijafoto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

„Rak grlića materice, penisa, anogenitalne regije i grla, do kog dovodi infekcija HPV, se može sprečiti i tu priliku treba da iskoriste svi roditelji da vakcinišu svoju decu - i dečake i devojčice. Imunizacija u Srbiji je počela u junu i odziv je odličan i važno je naglasiti da je vakcina efikasna i bezbedna“, zaključila je Kostićeva.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

03:58

ŠTA SU PM ČESTICE O KOJIMA STALNO SLUŠAMO U VREMENSKOJ PROGNOZI? Stručnjak objasnio koliko su opasne po zdravlje i ŠTA SVE SADRŽE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track