ŽIVOT BEZ DECE, SAMO LUKSUZ, PUTOVANJA I SLOBODA: Sve više parova odlučuje se na ovakav način života, a strašne osude ih NE DOTIČU
Foto: Printscreen/TikTok

evo šta kažu istraživanja

ŽIVOT BEZ DECE, SAMO LUKSUZ, PUTOVANJA I SLOBODA: Sve više parova odlučuje se na ovakav način života, a strašne osude ih NE DOTIČU

Život -

Istraživanja pokazuju da u svetu raste udeo odraslih osoba koje nisu roditelji i kažu da je malo verovatno da će ikada imati decu. Razlozi za takvu odluku su različiti, od toga da jednostavno ne žele da imaju decu, do brige o klimatskim promenama i stanja u svetu koji nije pogodan za stvaranje novih generacija.

Istraživanje "PEW Reserche centra" s kraja 2021., jedno od novijih na tu temu, pokazalo je da oko 44 posto partnera u uzrastu od 18 do 49 godina kaže da uopšte nije verovatno da će jednog dana imati decu, što je povećanje od 37 posto, koliko ih je bilo u istraživanju iz 2018. godine.

Oko 17 posto njih kao razlog navodi finansije, a 15 posto kaže da nemaju partnera, dok se oko 10 posto njih 'vadi' na stanje u svetu, a 5 posto na razloge povezane s klimatskim promenama. Kod onih koji imaju jedno ili dvoje dece stvari su do kraja jasne: 91 posto njih, odnosno 60 posto mlađih uvereno je da neće proširivati porodicu, a razlozi su donekle slični.

Reč je o trendovima koji nisu rezervisani samo za SAD, štavuše postoje istraživanja koja ukazuju na to da Evropa predvodi po broju parova bez dece, dok su na drugom mestu neke zemlje Azije. Mnogi mladi parovi rešili su da svoj život bez dece predstave na društvenim mrežama, a ovaj trend postao je opšte prihvaćen.

Novi trend poznat je pod sintagmom DINK (Double income, no kids – dvostruki prihodi, bez dece), što partnerima omogućava relativno ugodan život uz dosta prostora da prožive sve ono što žele – od toga da mogu da se posvete karijeri, priušte određenu dozu luksuza, putovanja i slično – bez opterećenja koje nosi odgajanje dece.

DINK-ovci su posebno aktivni na TikToku. Na mreži može da se pronađe ogroman broj priloga u kojima objašnjavaju zašto su se odlučili na život bez dece, ili samo dele priloge o načinu svog života. Procene kažu da njihovi video zapisi na toj mreži imaju preko 33 miliona pregleda.

Snimci idu do toga da parovi pokazuju kako umesto dece šetaju kućne ljubimce, kupuju slatkiše po ceni od 100 dolara, jer kako kažu može im se.

Među predvodnicima ovog trenda nalaze se video prilozi Kejt Anderson (30), a jedan od njenih najpopularnijih priloga je onaj u kojem kaže: „Nemamo decu koju bismo othranili, pa imamo puno novca koji ćemo potrošiti na razne užitke!“ Njen video prikupio je 1,5 miliona lajkova.

Kejt je iz Minesote i sama je osećala pritisak okoline da ima decu, a kako kaže ona je odabrala da živi svoj život iz snova, piše Time.

Iako je to trend koji se prvenstveno povezuje sa generacijom Z, treba napomenuti da oni nisu smislili termin DINK. Već decenijama ga koriste boomeri, pa može da se pronđe u članku časopisa Time iz 1987. godine, u kojem se najavljuje 'invazija DINK-ovaca'. Tekst ukazuje na visoke troškove odgajanja deteta do 18 godina, što se tad procenjivalo na oko 100.000 dolara, dok procene današnjeg troška idu i do 310.000 dolara.

Džejdin Brajden (23), koja se bavi ulaganjima u rizičan kapital, prvi put je čula za taj izraz još kao tinejdžerka, kad još nije razmišljala o tome kako će izgledati njen životni izbor kad bude odrasla osoba. Ona i suprug danas su DINK-ovici. Žive zajedno u Bostonu, imaju dva dohotka i još nemaju decu. Izbor je finansijski pametan, kaže ona. Ipak, ne troše na luksuz. Ujesto toga, odlučili su da žive od jednog dohotka, a drugi su u potpunosti uštedeti i uložiti.

@cassive6 Tell me you're in your mid 20's without telling me you're in your mid 20's #fyp #dink #viral #australia ♬ Che La Luna - Louis Prima with Sam Butera & The Witnesses

- Dvostruki dohodak bez dece savršena da iskoristite priliku za štednju ili ulaganje i osigurate budućnost – kaže Džejdin. Ona i suprug, kaže, sami su uštedeli za svoje venčanje, već su dobrano formirali svoje penzione i štedne račune i rade na tome da ostvare projekt vezan uz iznajmljivanje nekretnina. Ipak, nisu potpuno sigurni da nikad neće imati djece.

- DINK status nije nužno uvek dugoročna stvar. Mi koristimo priliku za uspostavljanje snažnog finansijskog temelja, tako da nećemo morati da se borimo za život u budućnosti, a hoće li biti dece videćemo - kazala je.

Mnogima je njihov primer svojevrsna vodilja, pokazalo se u komentarima, ali veliki je broj i onih koji su zaključili da verovatno nikada, pa ni onda kad se finansijski dobro stabiliziju, neće poželeti decu.

(Kurir.rs/Blic žena)

Bonus video:

01:25

MOJA DECA IDU U OSNOVNU ŠKOLU I IMAJU SVOJE ODGOVORNOSTI! Ana Kokić otkrila: Tu sam da pomognem, ali ostalo PREPUŠTAM NJIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track