Cigareta tihi ubica

Rak pluća je u sve češći, a muškarci obolevaju više nego žene

Cigareta tihi ubica

Život -
Onkolozi upozoravaju da je pušenje glavni faktor rizika za dobijanje maligne bolesti

Iako se na pušače sve više apeluje da prestanu s tom smrtonosnom navikom, i dalje je mnogo onih kojima je cigareta „najbolji prijatelj“. Takvi zavisnici trebalo bi da znaju da je u Srbiji crna statistika za rak pluća i da je upravo pušenje glavni faktor za nastanak bolesti.

U svetu se godišnje otkrije oko 1,2 miliona novih slučajeva, a kod nas se broj obolelih povećava.- Pod tumorom podrazumevamo štetno bujanje tkiva, koje raste jer se u njemu zadržava tečnost ili krv. Da bi se otkrio, potrebna je patohistološka analiza tkiva dobijenog biopsijom. Rak je tako složena bolest da se nikome ne može garantovati da je neće dobiti.

Ipak, obolevanje je povezano sa stilom života, ali i genetskim predispozicijama - kaže za Dr Kurir prof. dr Marko Erak, upravnik vojvođanske Klinike za radioterapiju.Prema njegovim rečima, veoma je važno da se rak na vreme dijagnostikuje, kako bi izlečenje bilo moguće.I prof. dr Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka, navodi da je za dobijanje raka pluća glavni uzročnik duvan.

- Za obolevanje od raka pluća u 80 odsto slučajeva odgovoran je duvanski dim. Bilo da je reč o aktivnim ili pasivnim pušačima, duvan predstavlja najveći rizik. Pored pušenja, faktori rizika su izduvni i industrijski gasovi. Prašina osiromašenog uranijuma, koja se posle bombardovanja proširila na ceo Balkan, takođe utiče na dobijanje ove i drugih malignih bolesti.

Nažalost, sve više se povećava broj obolelih, kao i smrtnost. Od 2001. do 2009. godine pojava karcinoma pluća povećala se za 13,7 odsto, i to najviše kod muškaraca. Poražavajuće je to što stopa preživljavanja opada i 2009. bila je tek 10,4 odsto - kaže prof. dr Čikarić.

Simptomi:

- kašalj- krvavi ispljuvak- otežano gutanje- otežano disanje- bolovi u grudnom košu

Lečenje:- hirurškim putem- zračenje- hemoterapija

Preventiva:

Kao i za sve bolesti, preventiva je od suštinske važnosti.Lekari savetuju:- prestanak pušenja- zdravu životnu sredinu- zabranu municije sa osiromašenim uranijumom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track