U susret Svetskom danu srca

Savet stručnjaka: Prof. dr Višeslav Hadži-Tanović, kardiolog

U susret Svetskom danu srca

Život -

Srce je najvažniji organ. Čovek živi dok ono kuca. Kao peščani sat, traje onoliko koliki mu je genetski kod. U susret Svetskom danu srca 29. septembra, nije naodmet da se podsetimo: srce dnevno napravi prosečno oko 100.000 otkucaja, mesečno tri miliona, a godišnje 36 miliona.

Tokom prosečnog života čoveka u trajanju od 75 godina, ono „kucne“ oko 2,7 milijardi puta. To je individualno - kod nekog je više, kod nekog manje. Zavisi od nas koliki će broj otkucaja napraviti i koliko će čovek živeti.Srce treba negovati i u njega ulagati.

Obično se više brinemo o održavanju auta, redovno ga servisiramo, bar jedanput godišnje, a srcu skoro nikako ne posvećujemo neophodnu pažnju. Ako znamo da se u Srbiji najviše boluje i umire od srčanih oboljenja, u kojima smo skoro „prvaci sveta“, preokrenimo situaciju! Mi smo gospodari zdravlja našeg srca. Sve zavisi od nas, doktor je samo savetnik.

Negujmo naše srce i oslušnimo njegov ritam. Kada je zdravo, mi ga ne konstatujemo. E, baš tada treba da mu posvetimo pažnju. Eliminišimo sve faktore koji mu štete. Tako ćemo ga sačuvati da bude zdravo i u dobroj kondiciji kako mu ne bi trebao kardiolog.

Od najranijeg detinjstva treba negovati sportske aktivnosti. To važi za sve uzraste: bebe, decu, omladinski uzrast, studente, poslovne ljude, penzionere. Za umerene sportske aktivnosti nema ograničenja kada su godine u pitanju. Brzo ćete shvatiti kakvu blagodet one čine našem srcu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track