REČENICA KOJU IZGOVARA SVAKI RODITELJ JE VELIKA GREŠKA: Čuveni srpski psihijatar objašnjava zašto ovo nikada ne treba da govorite
Foto: Shutterstock

evo šta je problem

REČENICA KOJU IZGOVARA SVAKI RODITELJ JE VELIKA GREŠKA: Čuveni srpski psihijatar objašnjava zašto ovo nikada ne treba da govorite

Život -

Postoji rečenica koju mnogi roditelji izgovaraju, a da ni ne znaju koliko je pogrešno to reći detetu. Upravo te reči prenose mu pogrešnu poruku koja diktira njegova odnose sa drugim ljudima, u budućnosti.

- Ako se stalno pitate kakvi ste u odnosu na šefa, razmislite o tome koliko često ste bili uslovljavani u detinjstvu - piše u opisu snimka koji prikazuje objašnjenje dr Aleksandra Misojčića, psihijatra i porodičnog terapeuta, koji je govorio o ovoj važnoj temi.

- Ja sam veliki protiv toga, na primer - budi odličan đak pa ću ti kupiti bicikl, pa kakve to veze ima? Kakve veze ima bicikl sa odličnim uspehom? Ljubav se ne zaslužuje, posebno majčina ljubav. Majčina ljubav nam pripada- a tvoja obaveza je da učiš, a bicikl ću ti kupiti jer te volim. Jer ako mu pošaljemo poruku da se ljubav zaslužuje - ono će stalno sutra da se pita kakvo je u odnosu na šefa - rekao je psihijatar čiji stav hvale na Instagramu: "Hvala Bogu da je mikrofon dobio i neko sa ovakvom perspektivom!", "Bravo", "Doktore, svaka čast".

Kada detetu pokažete ljubav, za koju se ne bori nego je bezuslovno ima, ono će na taj način postati samouvereno i imaće pritom mnogo poverenja u vas kao roditelji. Brojni stručnjaci kažu da je ljubav ono najdragocenije što se može pružiti detetu, a kada ona ne izostane u ranom uzrastu, onda dete izraste u osobu sigurnu u sebe što je još jedan dar roditeljstva.

dete, beba, roditelji
foto: Shutterstock

Roditelji verovatno imaju najčešće dobre namere i kada ne postupaju dobro, ali neka malo zastanu i razmisle šta njihovi postupci i reči mogu da izazovu. Detinjstvo nas određuje na milion načina, diktira naše crte ličnosti i ponašanje, a da ni ne znamo u kojoj meri i uvek je korisno poslušati reč stručnjaka.

(Kurir.rs/ŽenaBlic)

Bonus video:

00:36

PSIHOLOGIJA I STAV PROSEČNOG SRBINA: Šta ću tamo? Nisam lud!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track