"REKLI SU MI DA JE ZIMSKI GRIP, PA SAM ZAVRŠIO U KOMI" Patio od strašnih glavobolja, gubio kilograme, pa dobio STRAŠNU DIJAGNOZU
Foto: Shutterstock

jedva su mu sačuvali živu glavu

"REKLI SU MI DA JE ZIMSKI GRIP, PA SAM ZAVRŠIO U KOMI" Patio od strašnih glavobolja, gubio kilograme, pa dobio STRAŠNU DIJAGNOZU

Život -

Simptomi raznih bolesti umeju da nas zavaraju ali čim ih prepoznamo trebalo bi da se javimo lekaru.

Devan Hopkins (24) je u oktobru prošle godine počeo čudno da se oseća, pa je posetio svog lekara koji mu je rekao da su to simptomi gripa. Ipak, "grip" nije prolazio pa je posle nekoliko nedelja počeo da oseća strašne glavobolje ali i iscrpljenost. Lekari ništa povodom toga nisu uradili, a glavobolje su se samo pogoršavale. Nisu stručnjaci ni tome pridavali veliki značaj, ali su ga poslali na dva testa krvi i prepisali mu lekove protiv migrene. Počeo je da gubi na težini pa je za kratko vreme izgubio četiri kilograma, piše "Express".

Devan nije odustajao od normalnog načina života, pa je sa devojkom otišao u Prag. U početku se dvoumio da li da se otisne na put, ali je ipak prevagnula želja za avanturom posle koje se vratio kući "mršav i bled".

- Kada su me roditelji videli, bili su šokirani i mnogo zabrinuti. Kada sada gledam te slike, zaista sam bio jako mršav i za kratko vreme sam izgubio kilograme. Uvek sam bio zdrav i u formi da mi je sada čudno što često posećujem lekare - kaže Devan.

Trenutni izgled ga je naterao da ponovo ode kod lekara koji mu je ponovo uradio analize krvi posle kojih je ustanovljeno da - ima šum na srcu. Devan nije ni slutio sa kakvim će se problemima tek susresti.

Posle ove dijagnoze, poslat je na dalja istraživanja u Kraljevski bolnicu gde su otkrili da Devan boluje od infektivnog endokarditisa - infekcije izazvane bakterijama koje ulaze u krvotok, u prevodu imao je infekciju krvi. Rečeno mu je da ima zimski grip i nisu prepoznali infekciju krvi.

bolest
foto: Shutterstock

Dalji testovi su pokazali i da ima bikuspidni srčani zalistak koji se javlja kada aortni zalistak ima samo dva preklopa umesto uobičajena tri. Otišao je na operaciju koja je trebalo da traje šest, a zapravo je trajala 13 sati!

Ovo je bila jako teška situacija za njega pošto su otkrili da ima upalu pluća i sepsu koji su "opustošili" njegovo telo i Devan je pao u komu. Lekari su se trudili da mu spasu život, ali je bio u kritičnom stanju. Proveo je 10 dana na aparatima, a porodica, bivša devojka i prijatelji su se molili da se sve završi kako treba. Kada se probuio iz kome, ostao je još dve nedelje u bolnici posle čega je pušten na kućno lečenje.

Osetio je brigu jer nije znao da li će preživeti, ali sada on živi normalan život.

(Kurir.rs/Express/ Telegraf.rs/ A. G)

Bonus video:

01:23

ŠIROKO RASPROSTRANJENA BOLEST U NOVOM PAZARU: Pacijenti sa istim simptomima, ZNA IM SE STANJE! Infektolog: Može biti masovnije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track