DA LI GAZIRANA VODA UTIČE NA ZDRAVLJE ZUBA: Neki je koriste za ispiranje usta i protiv bakterija, a evo šta kažu istraživanja
Foto: Shuterstock

delotvorna

DA LI GAZIRANA VODA UTIČE NA ZDRAVLJE ZUBA: Neki je koriste za ispiranje usta i protiv bakterija, a evo šta kažu istraživanja

Život -

Najveća zabluda je da gazirana voda oštećuje zubnu gleđ i izaziva karijes. Zdravlje zuba je važno, jer utiče na kvalitet vašeg osmeha, ali i opšte zdravlje. Zdravi zubi će vam omogućiti da dobro jedete, dobro dišete i imate svež dah. Postoje mnogi koraci koje možete preduzeti u zaštiti oralnog zdravlja, kao što je četkanje zuba, svakodnevno čišćenje i redovni pregledi.

Ali, da li znate koliko je voda za piće važna za zdravlje zuba?

Karijes izazivaju bakterije, a 99 % bakterija ubija kisela sredina. Hrana za bakterije su šećeri u ugljeni hidrati. Gazirana voda sa pH 3.5 je sredina koja ubija bakterije i korisna je za ispiranje usta i desni.

Kisela voda, trovanje, voda
foto: Shutterstock

Zato je dobro posle jela popiti čašu ili dve gazirane vode.

Umesto skupih preparata za ispiranje usta koji su pH 3-3.5, zdravije je popiti čašu gazirane vode i njome ispirati usta! Uz to, unećete hranjive minerale i izvršiti hidrataciju organizma!

Istraživanje iz 2001.objavljeno u časopisu ,,Journal of Oral Rehabilitation" navodi da "mineralne vode nude bezbednu alternativu erozivnijim kiselim napicima i njihove složene kompozicije mineralnih jona mogu pozitivno uticati na bilo koji proces rastvaranja na površini zuba".

Brojne su prednosti koje može da donese konzumiranje gazirane mineralne vode - pomaže u detoksikaciji organizma, ne sadrži kalorije, nadoknađuje elektrolite, a može da bude i izvor esencijalnih minerala.

Stoga treba verovati stručnjacima da je gazirana voda odličan izbor!

Kurir.rs

Bonus video:

02:12

ZAŠTO SE VRATILA ZABORAVLJENA BOLEST?! Pedijatar otkriva: Deca nisu u kontaktu sa VIRUSIMA, imunitet im se kolektivno ulenjio!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track