ANKETA: Polovina Austrijanca misli da je islam opasan!

PORAŽAVAJUĆI REZULTATI

ANKETA: Polovina Austrijanca misli da je islam opasan!

Austrija -
Čak 60 odsto ispitanika reklo da će islam u Austriji dobiti na značaju, a 45 procenata je dodalo da islam već sada ima preveliki uticaj u Austriji. U šta muslimani veruju, kakvi su im običaji ili zakoni ne zna 72 odsto ispitanika

BEČ - Polovina Austrijanaca plaši se muslimana i veruju da će oni bitno promeniti austrijsko društvo, pokazuje anketa koju je objavio dnevnik Standard. Čak svaki drugi Austrijanac tvrdi da je ova vera velika pretnja austrijskoj kulturi!

Polovina ispitanih je ubeđena da muslimani žele da promene austrijsko društvo, a način oblačenja muslimana nije prihvatljiv za većinu Austrijancima i ne sviđa im se. Oni zahtevaju da muslimanske žene ne nose maramu na glavi.

Takođe 56 odsto Austrijanaca sa pravom glasa je mišljenja da će fundamentalistički islam i džihadisti ubuduće, širom sveta, dobiti na uticaju. Iako 41 odsto Austrijanaca smatra da muslimani u Austriji nemaju veze sa Islamskom državom, 48 odsto polazi od toga da bi ova teroristička organizacija mogla imati mnoge pristalice u ovoj zemlji. Istraživanje, koje je sprovedeno tokom decembra, pokazuje i da postoji velika skeptičnost prema islamu.

Tako je 60 odsto ispitanika reklo da će islam u Austriji dobiti na značaju, a 45 procenata je dodalo da islam već sada ima preveliki uticaj u Austriji. Ispitivanje je pokazalo da Austrijanci ne znaju puno o islamu. Tako polovina Austrijanaca priznaje da premalo zna o toj veri, a ako se postavi pitanje šta misle koliko Austrijanaca ne poznaje islam, čak 72 odsto je kazalo da ne zna u šta muslimani veruju, kakvi su im običaji ili zakoni.

Ovo istraživanje urađeno je pre par nedelja, ali je tek sada objavljeno. Stručnjaci tvrdi da bi današnje ispitivanje nakon dešavanja u Parizu i ubistva novinara bilo jos drastičnije i „nepovoljnije“ po Islam u Austriji. S. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track