BORBA ZA SVAKI GLAS: Glasači imaju mogućnost davanja prioritetnog glasa kandidatima!
Foto: Marina Lopičić

BEČKI IZBORI

BORBA ZA SVAKI GLAS: Glasači imaju mogućnost davanja prioritetnog glasa kandidatima!

Austrija -
Prioritetni glasovi omogućavaju kandidatima, da se popnu na listi svoje partije i tako im olakšava ulaz u skupštinu

BEČ - Svaka partija koja je najavila da će sa svojim kandidatima učestvovati na bečkim izborima 11.oktobra ove godine, kako za Skupštinu Beča, tako i za opštinske skupštine nekog ili svakog od 23 bečka okruga, morala je da preda liste izbornoj komisiji. Nakon provera, sve partijske liste kandidata su sada objavljene na www.wahlen.wien.at

Na bečkim izborima 2015. je moguće birati ne samo jednu partiju, već postoji i dodatna opcija, da se određenim kandidatima daju "prioritetni glasovi" (Vorzugstimmen). Prioritetni glasovi omogućavaju ovim, omiljenim kandidatima, da se popnu na listi svoje partije i tako im olakšava ulaz u skupštinu, bilo relevantnog bečkog okruga ili opštegradsku/pokrajinsku Skupštinu Beča. naravno,

Prioritetni glas je važeći samo u slučaju ako je kandidat kojem ga glasač daje iz one partiju za koju je taj glasač glasao. Ako to nije slučaj, onda se računa glasačev glas za partiju koju je izabrao, ali ne i njegov dodatni, prioritetni glas za kandidata druge partije.

Na nivou opštinske skupštine okruga u kojem je glasač registrovan, on može dati samo jedan prioritetni glas, za nekog od kandidata koji želi da uđe u opštinsku skupštinu tog bečkog okruga. Na ukupnom bečkom nivou, dakle na izborima za odbornike/poslanike gradske/pokrajinske Skupštine Beča, glasač ima pravo dati tri prioritetna glasa, i to za jednog kandidata koji kandiduje u relevantnom izbornom okrugu, te još dva prioritetna glasa za opštebečke kandidate partije kojoj je dao glas.

Detaljne informacije su na internetu (www.wahlen.wien.at), a mogu se dobiti i telefonski (Bečki gradski informacioni centar: 01-52550)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track