DA SE MACE NE SMRZNU: U Beču ove zime još 20 hotela za napuštene mačke!
Foto: Reuters

Humani

DA SE MACE NE SMRZNU: U Beču ove zime još 20 hotela za napuštene mačke!

Austrija -
Kućice su izgrađene od punog drveta i sadrže specijalnu izolaciju koja životinje štiti od hladnoće i tokom najhladnijih dana

BEČ - Nakon velikog uspeha takozvanog projekta "hoteli za mačke“, tokom kojeg je prošlog proleća širom Beča postavljeno 20 specijalnih kućica - skloništa i hranilišta za napuštene kućne mačke, pokrajinska ministarka za zaštitu životinja Uli Sima (SPÖ) i međunarodna organizacija za zaštitu životinja "Četiri šape“ (Vier Pfoten) u Beču nameravaju da postave još 20 ovakvih "hotela“.

"Iako je u Austriji zakonski zabranjeno napuštati životinje, vlasnici kućnih mačaka uvek iznova izbacuju ove životinje iz svojih domova. Želimo da ovim životinjama pomognemo koliko god možemo“, kaže Sima.

Kućice su izgrađene od punog drveta i sadrže specijalnu izolaciju koja životinje štiti od hladnoće i tokom najhladnijih dana. Unutrašnjost kućice je zamračena i u njoj istovremeno mogu spavati do tri mačke. Takođe, svaka kućica sadrži i predsoblje u koje se ostavlja hrana za mačke, kao i preklopni krov kako bi ljubitelji životinja mogli lakše da promene seno na kojem mačke spavaju, te i da lakše očiste samu unutrašnjost kućice.

Uli Sima (Foto: www.ullisima.at)
Uli Sima (Foto: www.ullisima.at)

Eksperti udruženja“ Četiri šape“ svakodnevno na raspolaganju imaju i dva kombi vozila, kojima odvoze mačke kod veterinara na lečenje i kastraciju, te ih nakon toga ponovo vraćaju u kućice. Tokom ove godine ukupno je kastrirano i pelcovano 420 napuštenih mačaka.

Osim ovih kućica širom Beča se nalazi i 220 hranilišta za mačke, na kojima stanovnici austrijske prestonice svakodnevno ostavljaju hranu za napuštene životinje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track