DRON POSTAO HIT: Austrijanci kupuju bespilotne letelice za božićni poklon!
Foto: Wikipedia

Nova igračka

DRON POSTAO HIT: Austrijanci kupuju bespilotne letelice za božićni poklon!

Austrija -
Ko pomoću drona snima komšinicu u njenoj bašti, ili samo tuđu baštu, može biti prekršajno kažnjen kao da je kamerom preko ograde snimao komšijsko dvorište, upozoravaju u Austrijskom aeroklubu

BEČ - Bespilotne letelice, dronovi, nisu više samo pasija aviotehničkih entuzijasta već i sve popularnija igračka za običan svet.

Austrijski lanci za prodaju tehničke robe izveštavaju o naglom rastu potražnje za dronovima uoči katoličkog Božića! Austrijanci dronove kupuju za poklon deci i prijateljima, a ovih dana, zbog velike tražnje, pale su i cene ovih letelica. Tako su neki donedavno profesionalni modeli sada dostupni i amaterima. U parkovima se viđa sve veći broj ljudi sa ovakvim "igračkama".

Trenutno su popularni kvadrokopteri, letelice sa četiri propelera. Modeli na koje mogu da se postave kamere su zapravo evolucija selfija. Pomoću ovakvih dronova čovek može da slika sebe i svoje okruženje iz vazduha, sa znatno veće odaljenosti nego što mu je raspon ruke.

Eksperti upozoravaju na zakonska ograničenja. Odgovorni u Austrijskoj kontroli vazdušnog saobaćaja (Austro Control) podsećaju da se svaka letelica koja nije napravljena isključivo za sportski ili zabavni let odnosno "isključivo sa ciljem leta", smatra "bespilotnom letelicom".

Ovo važi i za letelice sa kamerama. Za njih mora da se ima dozvola za upravljanje, pri čemu su različiti zahtevi kojima pilot mora da udovoji. Oni zavise od toga da li je reč o upravljanju ovakvim letelicama iznad pustih, nenaseljenih, naseljenih ili gusto naseljenih delova zemlje.

Ako je reč o igri sa bespilotnom letelicom na nekom pašnjaku, to je, po prirodi stvari, potencijalno manje opasno od leta iznad velegradskog kvarta. Austrijska kontrola leta zato traži, prema ovim klasama, pilotsko znanje i osiguranje u slučaju nekog neočekivanog događaja, prinudnog sletanja i slično, kao što je rezervni upravljački sistem.

Snimanje slike i tona iz vazduha podleže zakonskim propisima o zaštiti podataka. Ko pomoću drona snima komšinicu u njenoj bašti, ili samo tuđu baštu, rizikuje da bude prekršajno kažnjen, kao da je kamerom preko ograde snimao komšijsko dvorište. Oni koji snimaju iz vazduha i snimke stavljaju na Jutjub i slične platforme, morali bi da se prvo upoznaju sa propisima, upozoravaju iz Austrijskog aerokluba.

Ako želite dron, ovo bi trebalo da znate

Dronovi sa masom manjom od 250 grama, odnosno do maksimalno 79 džula kinetičke energije (masa puta brzina na kvadrat, podeljeno sa dva) se smatraju igračkama, ako ne lete na visini većoj od 30 metara.

Dronovi koji imaju masu, odnosno snagu iznad toga se smatraju letećim modelima i njihovi vlasnici moraju da imaju uplaćeno osiguranje u slučaju nezgode.

Za modele teže od 25 kilograma se mora tražiti nacionalna dozvola, dok oni teži od 150 kilograma podležu propisima Evropske Unije o vazdušnom saobraćaju. Modeli ne smeju da lete dalje od 500 metara od vlasnika, a ne smeju više od 150 metara u visinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track