HC ŠTRAHE: 200 policajaca da kontroliše gradski prevoz u Beču!
Foto: Www.hcstrache.at

Lider FPÖ traži

HC ŠTRAHE: 200 policajaca da kontroliše gradski prevoz u Beču!

Austrija -
Glavni problemi u prevozu su fizički obračuni među putnicima, učestali napadi na vozače, lopovluk stranih bandi, prosjaci iz inostranstva, strani, ilegalni trgovci drogom, kaže Štrahe

BEČ - Najnoviji napad nožem pijanog putnika na vozača noćnog autobusa Bečkog javnog gradskog saobraćajnog preduzeća (Wiener Linien) bio je još jedan povod prvom čoveku Slobodarske partije (FPÖ), Hajncu­-Kristijanu Štraheu (Heinz-Christian Strache) da prozove Socijaldemokratsku partiju (SPÖ) i Narodnjačku partiju (ÖVP) za pasivnost u bezbedonosnim pitanjima.

"Dokle će SPÖ i ÖVP samo da posmatraju?“ pita Štrahe u najnovijoj izjavi za javnost.

"Napad nožem na vozača kojem su, srećom, u pomoć pritekli hrabri putnici, pokazuje da je neophodno ono za šta se FPÖ već godinama zalaže: policijske snage zadužene isključivo za bezbednost u javnom saobraćaju“, naglašava šef slobodaraca.

Štrahe, koji nije samo savezni, već i bečki predsednik FPÖ, navodi veliki broj problema u gradskom javnom prevozu: fizički obračuni među putnicima, učestali napadi na vozače i drugo osoblje, lopovluk stranih bandi, prosjaci iz inostranstva, strani, ilegalni trgovci drogom u metrou, tramvajima i autobusima.

"Kriminalci i vandali danas su prilično sigurni da se na stanicama i u vozilima bečkog GSP i njihovih partnerskih preduzeća neće sretati sa pripadnicima snaga javnog reda i mira. Zato je u prvoj fazi neophodno formirati specijalnu policijsku jedinicu od 200 ljudi samo za javni saobraćaj“, kaže Štrahe.

Šef slobodaraca naglašava da se ne sme štedeti na bezbednosti personala i putnika.

"Povremene policijske akcije u gradskom saobraćaju dale su odlične rezultate, ali su previše retke, jer i u sve malobrojnijim reonskim policijskim stanicama takođe nedostaje kadar", zaključuje Štrahe.

Nasilje postaje svakodnevica u bečkom prevozu
Nasilje postaje svakodnevica u bečkom prevozu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track