MANJE SMENA, MANJE  PARA: Lekari traže povećanje plata!

NEZADOVOLJSVO RASTE

MANJE SMENA, MANJE PARA: Lekari traže povećanje plata!

Austrija -
Lekari širom Austrije traže povećanje plata, kako bi izjednačili gubitak velikog broja noćnih smena, koje zbog novog zakona neće smeti da rade

SALCBURG/BEČ - Novi zakon, koji predviđa skraćivanje radnog vremena za lekare u pokrajinskim bolnicama, izazvao je talas nezadovoljstva. Lekari širom Austrije traže povećanje plata, kako bi izjednačili gubitak velikog broja noćnih smena, koje zbog novog zakona neće smeti da rade.

Sa druge strane, lekari koji rade u urgentnim centrima (Unfallkrankenhaus - bolnica u kojoj se pruža pomoć unesrećenima) savršeno su zadovoljni radnim uslovima. Oni za manje sati dobijaju više novca. U Salcburškom kliničkom centru lekari rade maksimum 46 sati nedeljno i nikada više od 10 sati dnevno.

Ovu odredbu niko ne prekoračuje, pre svega kako bi se osigurala bezbednost pacijenata. Samo odmorni lekari smeju da operišu pacijente sa teškim povredama. Iako to znači da bolnica mora da zapošljava veći stručni kadar, finansije očigledno ne predstavljaju problem, jer niko ne želi da radi nauštrb pacijenata.

U pokrajinskim bolnicama lekari su do nedavno radili i po 72 nedeljno. Ova brojka će ubuduće biti svedena na svega 48, pa se mnogi plaše drastičnih razlika u platama. Stoga bolnički lekari traže značajno povećanje povećanje osnovice, kako bi se nadoknadio gubitak velikog broja noćnih smena, koje su ovaj posao, u finansijskom smislu, činile atraktivnijim.

I dok lekar kliničkog centra za 46 sati nedeljno zaradi poštenu platu, njegov kolega u pokrajinskoj bolnici za isti novac mora da odradi mnogo prekovremenih sati. U pokrajinskim bolnicama radi po 800 lekara, dok klinički centar zapošljava 50 – gotovo isključivo hirurge i anesteziologe. Otvorenih radnih mesta u ovim bolnicama trenutno nema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track