NEMCI IZVREĐALI SUSEDE: Austrija je banana republika, Grčka u malom!
Foto: Reuter

Ogorčeni zbog Hipa

NEMCI IZVREĐALI SUSEDE: Austrija je banana republika, Grčka u malom!

Austrija -
Činjenicu da je i Bavarska imala mutnu ulogu u čitavoj havariji Hipo banke Nemci ne pominju, rezignirano zaključuje bečki Kronen cajtung

BEČ - Nemačka od Uskrsa konstantno napada i degradira Austriju kao zemlju finansijskih poslova, pišu danas najtiražnije austrijske dnevne novine Kronen Cajtung. Bečki list je identifikovao više nemačkih "agresora" na alpsku republiku: političkog funkcionera iz pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, specijalistu iz agencije za globalnu ocenu državnih finanijskog boniteta iz Frankfurta, kao i više investicionih menadžera i masovnih medija iz raznih delova Nemačke.

Svi oni kažu da se Austrija izblamirala kao finansijski centar zbog odluke austrijske savezne vlade da u raščišćavajnu ogromnih dugova propale Hipo banke (Hypo Alpe Adria) deo računa plate i poverioci banke.

U svemu ovome, nemački zajmodavci Hipa, nemačke banke, osiguravajuće kompanije i investicioni fondovi mogli bi da izgube i do pet milijardi evra.

Ministar finansija nemačke pokrajine Severna Rajna-Vestfalija (Nordrhein-Westfalen) Norbert Valter-Borjans (Norbert Walter-Borjans), nazvao je Austriju "banana-republikom" koja želi da izbegne vlastitu odgovornost.

Poznati nemački nedeljnik Fokus naziva Austriju "alpskom mini-Grčkom", koja uzrokuje potres u svom finansijskom sistemu jer ulagači više ne veruju da država garantuje za njihov novac.

Velt am Zontag, nedeljno izdanje poznatog nemačkog dnevnog lista Velt, objavio je tekst sa naslovom: "Austrija tiho kaže 'Servus'" (Servus je pozdrav među dobrim poznanicima). Ovaj list piše da Austrija tera u beg one koji investiraju novac i da joj je imidž sada jako narušen.

"Na šta može čovek još da se osloni u Austriji?" pita se u tekstu citiran anonimni finansijski investitor, a jedan drugi kaže kako je stekao utisak da "austrijska vlada nije svesna posledica svog delovanja".

Ovaj psihološki rat je, po Kronen cajtungu, počeo početkom ovog marta. Tada je Markus Zoder (Markus Soder), ministar finansija Bavarske izjavio kako je austrijski način rasterećivaja bremena Hipa "za jednu pravnu državu potpuno neprimeren".

Naravno, radi se o velikim parama. Zoder je još pre dve godine, u razgovoru sa tadašnjom austrijskom minsitarkom finansija Marijom Fekter, izjavio i simbolično, na engleskom: "Hoću da mi se vrate moje pare!"

Činjenicu da je i Bavarska imala mutnu ulogu u čitavoj havariji Hipa Nemci ne pominju u aktuelnim napadima na Austriju, rezignirano zaključuje bečki Kronen cajtung. Iz ovog lista savetuju šta treba da učini Austrija: "vrh države, iz kojeg se koji rado hvale kako su dobri nemačkom saveznom kancelarkom Merkelovom i ministrom finansija Šojbleom (Wolfgang Schäuble), morao bi da ih odmah pozove telefonom da se prekine ova prljava kampanja, jer će inače nastati nepopravljiva šteta sa ogromnim posledicama“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja