NIJE LAKO TATAMA: Zeleni traže porodiljsko i za očeve!

spremni za predstojeću sednicu

NIJE LAKO TATAMA: Zeleni traže porodiljsko i za očeve!

Austrija -
Na narednoj sednici Partije zelenih biće izneti jasni socijalno-politički ciljevi među kojima je i minimalni iznos satnice i penzija, do cena karata za prevoz i uvođenja odsustva za novopečene očeve

BEČ - Partija zelenih (Grüne) će na sednici koja se održava krajem nedelje razgovaraće o nekoliko bitnih tema. Najvažnija tačka biće postavljanje jasnih socijalno-političkih ciljeva, a Kurir donosi najzanimljivije zahteve Zelenih.

Zeleni traže da se zakonom propiše pravo na mesto u vrtiću od kada dete napuni godinu dana, kao i pravo na jednomesečno odsustvo za novopečene očeve. Članovi ove partije, osim toga, žele da minimalna satnica bude osam i po evra. Jedan od zahteva je i jeftinija karta za prevoz koja za sada postoji samo u Beču.

Zeleni predlažu da godišnja karta unutar pokrajine bude 365 evra, a sveaustrijsku godišnju kartu, koja vlasniku omogućava korišćenje prevoza u svih devet pokrajina, 1095 evra. Za učenike, zanatlije u obuci (Lehrlinge), studente, osobe koje služe vojni rok i osobe sa niskim primanjima godišnja vozna karta (za jednu pokrajinu) po njima ne bi smela da košta više od 100 evra, a sveaustrijska vozna karta za ove grupe stanovništva najviše 300 evra.

Jedan od predloga biće i zahtev za spajanje socijalnih osiguranja, tako da, umesto 40 različitih, ubuduće postoje samo tri: po jedno zdravstveno, penziono i osiguranje u slučaju nesreće. Zeleni predlažu da tarife budu jednistvene u celoj republici, kako bi se osigurala transparentnost i pravednost. Što se penzija tiče, Zeleni se zalažu za osnovnu penziju u visini od 850 evra, koja će se isplaćivati od poreza.

„Ovaj penzioni model nije vezan za visinu primanja, a finansiranje je moguće spajanjem socijalnih osiguranja, koje bi državi uštedelo najmanje 100 miliona evra“, smatra Judit Šventner, portparol Zelenih za socijalna pitanja.

Ona je dodala da se Zeleni zalažu i za ukidanje 20-procentne lekarske participacije za samostalne privrednike koji su istovremeno i jedini zaposleni u svojoj firmi (Ein-Personen-Unternehmen), kao i za to da ovim građanima naknada zarade bude isplaćivana već od četvrtog dana bolovanja (a ne od 44. kao što je to sada slučaj). Zeleni se zalažu i za veći broj organskih proizvoda u obrocima koji se pripremaju u školama i vrtićima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track