OTAC BEBE KOJA JE PALA POD VOZ: Ni suza više nemam, Lili je bila naša mezimica!
Foto: Printscreen Osterreich

Potpuno slomljeni bolom

OTAC BEBE KOJA JE PALA POD VOZ: Ni suza više nemam, Lili je bila naša mezimica!

Austrija -
Mark M. otac nastradale devojčice iako shrvan nesrećom kaže da mora da vodi računa i o supruzi koju izjeda užasan osećaj krivice

LINC - „Prolio sam more suza. Ne mogu više ni da plačem, bespomoćan sam! Ni suza više nemam!“, očajan je Mark M. otac 18-mesečne Lili (Lilly), koja je, spletom nesrećnih okolnosti, izgubila život na železničkoj stanici Linc-Ebelsberg.

Da podsetimo, majka je devojčicu u dečijim kolicima ostavila na peronu i otrčala niz stepenice da poništi kartu u automatu. U međuvremenu je kroz stanicu, velikom brzinom (oko 100 km/čas) prolazio teretni voz. Vazdušni vrtlog je naprosto usisao kolica sa detetom koja su pala pod voz, iza dvanestog vagona. Lili je poginula na licu mesta. Mašinovođa nije ni primetio šta se dogodilo.

Majka (33) je kada se popela doživela šok kada je ugledala kolica na šinama i beživotno telo svoje ćerkice. Njen muž, otac poginule Lili, sada brine i zbog nje, jer je potpuno slomljena zbog gubitka deteta, ali i užasnim osećajem krivice koji je izjeda.

Lili je bila mezimica porodice koja ima još troje starije dece. Ostala deca porodice, koja živi u gornjoaustrijskoj provinciji nedaleko od pokrajinske metropole Linca, stara su jedanaest, deset i devet godina. Nesrećnog dana se majka sa Lili se po prvi put vozila vozom u Linc, da u poreskoj upravi podigne dokumenta. Kako nije dobro poznavala ovu stanicu. Njen muž kaže da je apsolutno siguran da je njegova žena aktivirala kočnicu kolica pre nego što je otrčala da poništi kartu.

„Pitao sam je, i kaže da je potpuno sigurna u to. Kada čovek svaki dan pazi na dete, to je automatska radnja, o tome se ne razmišlja.“

Mark dodaje da je dan posle nesreće bio sa ženom ponovo na stanici, i osetili koliko jak vazdušni vrtlog stvaraju teretni vozovi u prolazu.

„Nije mi jasno zašto vozovi kroz stanice voze toliko brzo, kada je čitav peron širok samo pet-šest metara?“U upravi Austrijskih saveznih železnica (ÖBB) su suzdržani. Kazali su da čekaju rezultate policijske istrage i iz pijeteta ne žele da spekulišu. Rezultate istrage čeka i državno tužilaštvo u Lincu, koje će zatim odlučiti da li će majku goniti sudski, zbog ubistva iz nehata.

Portparol tužilaštva kaže da je to uobičajen proces, te da će se odluka o eventualnoj optužbi protiv majke „doneti nakon razmatranja svih faktora“. U dosadašnjoj austrijskoj pravnoj praksi je obično posle takvih slučajeva tužilaštvo odustajalo od optužbe, jer je jasno da je majka već više nego dovoljno kažnjena.

Prijatelji familije sakupljaju priloge za familiju. Otac familije je samostalan preduzetnik, alitoliko je shrvan bolom da nije ustanju trenutno da radi. Na peronu na kojem se dogodila nesreća je mnogo sveća, cveća i venaca. Jedan od njih nosi natpis: „Lili je bila naše sunašce.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja