Učenici moraju da plate krečenje škole jer su zaprljali zidove!
Foto: AKS

Ispostavili đacima račun za prljanje zgrade

Učenici moraju da plate krečenje škole jer su zaprljali zidove!

Austrija -
Trista đaka tehničke škole u Sankt Peltenu protestuje protiv odluke direktora da plate troškove jer ih smatra odgovornim za prljave zidove

SANKT PELTEN - Učenici Srednje tehničke škole u Sankt Peltenu i moraće da plate 9.430 evra za krečenje trećeg sprata ove ustanove, jer ih direktor smatra odgovornim za prljave zidove.

Trista đaka započelo je proteste jer ne žele da plate troškove moleraja. Direktor ove škole, Johan Vidlak (Johann Wiedlack), međutim odlučno odbija da plati radove novcem iz školskog budžeta uz objašnjenje da su učenici krivi što čitav treći sprat mora da se okreči po drugi put u godinu dana.

„Prošle godine dobili smo novu, čistu zgradu. Godinu dana kasnije zidovi su u učionicama na trećem spratu puni otisaka cipela i fleka od čokoladnog mleka“, objasnio je Vidlak.

On je dodao da, budući da se pravi počinioci nisu javili, sada mora da trpi svih dvanaest odeljenja sa ukupno 300 učenika.

„Ovo je neophodna vaspitna mera. Svaki od učenika će platiti maksimalno 40 evra, budući da šteta, a samim tim i troškovi krečenja, nisu isti u svakoj od učionica“, dodao je direktor.

Ovo je skandal! Da učenici plaćaju krečenje škole, pa gde to ima?“, negoduje Dora Jandl, predsednica organizacije „Učenik koji kritikuje“ (Aktion kritischer Schüler, AKS), koja se na republičkom nivou bori za prava učenika.

Na adresu ove organizacije već je stiglo na desetine žalbi iznerviranih tinejdžera. Ova organizacija je najpre delila protestne flajere ispred ove srednje škole, a ukoliko direktor ostane pri svome, planirane su i druge protestne mere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track