IZRAEL NAPAO RAFU Uprkos najavama primirja, oglasila se izraelska vojska: "Izvodimo ciljane napada na Hamas"
Foto: Rabih DAHER / AFP / Profimedia

IZRAEL NAPAO RAFU Uprkos najavama primirja, oglasila se izraelska vojska: "Izvodimo ciljane napada na Hamas"

Planeta -

Izraelski lideri odobrili su vojnu operaciju u gradu Rafa u pojasu Gaze, a izraelske snage su gađale mete u toj oblasti, saopštili su zvaničnici, nekoliko sati nakon što je Hamas objavio da je prihvatio predlog o prekidu vatre između Egipta i Katara, javlja večeras AP pozivajući se na kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Kancelarija premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da je predlog "daleko od suštinskih zahteva Izraela", ali da će ipak poslati pregovarače da nastave razgovore o sporazumu o prekidu vatre.

Nekoliko sati ranije, Izrael je naredio evakuaciju oko 100.000 Palestinaca iz grada Rafa na jugu Gaze, signalizirajući da je napad neminovan.

Sjedinjene Države i drugi ključni saveznici Izraela protive se ofanzivi na Rafu, gde je posle početka izraelske ofanzive u Pojasu Gaze utočište našlo oko 1,4 miliona Palestinaca, što je više od polovine stanovništva Gaze.

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je ranje danas sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i ponovio zabrinutost SAD zbog invazije na Rafu, rekavši mu da je prekid vatre najbolji način da zaštiti živote izraelskih talaca, podseća AP.

Vest o Hamasovom saopštenju navela je ljude u Rafi koji su klicali na ulicama, nadajući se da je sporazum značio da je izraelski napad sprečen - ali ove nade su srušene kasno u ponedeljak kada je Izrael navodno izveo intenzivne vazdušne napade na grad.

Udari su bili praktično neprekidni u poslednjih 30 minuta, rekao je dopisnik AFP-a sa terena u Rafi nešto pre 22 sata po lokalnom vremenu.

„IDF trenutno izvodi ciljane napade na terorističke ciljeve Hamasa u istočnom Rafi u južnoj Gazi“, saopštila je izraelska vojska na Ks.

Sporazum o prekidu vatre je sporazum u tri faze, a svaka traje 42 dana, rekao je u ponedeljak za Al Džaziru zamenik šefa grupe u Gazi.

Kurir.rs/Dejli mejl/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track