Prikaži najnovije vesti
teroristi, Sirija, srpski državljani, evakuacija, sukob, Vanja Alhusein, zaroblj
Sirija

Bašareve snage zauzele deo Homsa

Planeta 5

Sukobi se vode i u centralnoj provinciji Hama i južnoj Dara i na nekoliko lokacija blizu prestonice Damaska

DAMASK - Snage režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada zauzele su danas, nakon žestokih napada, jedan kvart u Homsu, tvrde aktivisti, ističući da je u ovom centralnom gradu nastala humanitarna kriza.

Grupa Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, saopštila je da je vojska pre nekoliko dana započela ofanzivu na kvart Deir Balbeh i da su se sukobi nastavili dok se pobunjenici nisu povukli.

Grupa, koja od početka krize u Siriji pre 21 mesec svakodnevno izveštava o sukobima i žrtvama, ističe da zasad ne može da iznese podatke o nastradalima zbog problema sa komunikacijama.

Aktivisti tvrde i da su sukobi u Homsu izazvali humanitarnu krizu, a da vojska izvodi napade i drugde - oko jednog srednjovekovnog zamka blizu Homsa, oko vojnog aerodroma blizu drugog grada po veličini Alepa, kao i u samom Alepu i širom istoimene provincije.

Sukobi se vode i u centralnoj provinciji Hama i južnoj Dara i na nekoliko lokacija blizu prestonice Damaska, javila je agencija Frans pres.

Aktivisti tvrde da je juče širom Sirije ubijeno 153 ljudi, a prema njihovim podacima, od početka sukoba u martu prošle godine broj nastradalih premašio je 45.000.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir